vineri, 29 martie, 2024

Remedii cu tataneasa pentru hemoroizi, luxatii sau matreata

Distribuie:

Publicat:

Principiul activ responsabil de virtuţile terapeutice externe ale plantei este alantoina. Astfel, toate bolile pielii şi ale anexei acesteia – parul, precum şi ale mucoaselor, beneficiaza de tratamente pe baza de tataneasa (Symphytum officinale). Printre principalele forme farmaceutice care se obţin din tataneasa pentru utilizare externa sunt alifia si otetul. 

Ambele pot fi preparate in casa, dupa urmatoarele metode: Cea mai buna alifie de tataneasa se obtine casnic, pe suport de unt si ceara de albine. Se pune 1 pachet de unt intr-o oala si se fierbe pe foc de intensitate medie, ȋnlaturându-se spuma din când in când. Dupa 15-20 de minute, se vor observa niste sedimente inchise la culoare, care se depun pe fundul cratitei, iar untul ramâne limpede. Atunci, se ȋndeparteaza recipientul de pe foc si se trece untul incins, limpede (fara vreun sediment de pe fund) intr-o alta oala curata, in care se adauga si un bob de ceara de albine de marimea unei alune (se gaseste in piata la apicultori), dupa care se amesteca bine. in momentul in care amestecul de unt limpezit si ceara este gata sa se intareasca, se adauga 3-4 linguri cu vârf de pulbere de tataneasa.

 Pulberea de tataneasa este obtinuta prin macinare, urmata de cernere cu sita pentru faina. Se amesteca pâna la omogenizarea completa, dupa care se lasa sa se raceasca si se pastreaza in frigider. Cu aceasta alifie se ung locurile afectate de 2-3 ori pe zi. Alifia astfel preparata este foarte buna pentru: Entorse, Luxatii ,Fracturi, Hemoroizi. Pe entorse si luxatii se face un masaj foarte usor cu alifie de tataneasa. Facut zilnic, vreme de macar 1 saptamâna, tratamentul scurteaza perioada de vindecare cu pâna la jumatate. in cazul hemoroizilor, se aplica pe locul afectat de 2 ori pe zi alifia de tataneasa. 

Oţet medicinal cu tataneasa 2 linguri radacina de tataneasa macinata se ţin la macerat, timp de 10 zile, in 500 ml oţet, de preferat din vin. Apoi, se filtreaza si se pastreaza in flacoane brune. Cu acest otet medicinal se fac masaje externe pe pielea capului pentru combaterea matreţei şi a dermatitei seboreice, de 2 ori pe saptamâna.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img