vineri, 29 martie, 2024

Remedii din natura impotriva constipatiei

Distribuie:

Publicat:

Traversam perioada lunga a iernii, cand, din cauza unei alimentatii necorespunzatoare si a unui regim de viata desfasurat într-un ritm mai lent, foarte multe persoane acuza unele dereglari digestive, cu simptome caracteristice de constipatie acuta sau cronica. Constipatiile sunt stari patologice gastrointestinale, cu suferinte functionale, care constau în incapacitatea tranzitarii si evacuarii, suficiente si la timp, a resturilor alimentare neabsorbite în intestinul subtire si retinute în colon si rect. Scaunele apar la intervale mari de timp (peste 48-72 ore), mai putin de 3 ori pe saptamana, cu o cantitate redusa si de o consistenta mult marita. Adesea provoaca ulceratii si ocluzii intestinale, hemoroizi, fisuri anale, hemoragii (melene) sau diverse complicatii interne cauzate de bacterii si toxine care nu pot fi eliminate la timp. 

Principalii factori care provoaca starea de constipatie sunt: – alimentatie cu exces de carne, fainoase fine si dulciuri, dar saraca în fibre alimentare, cereale, legume, fructe si lichide; – dificultati la mestecarea si înghitirea mancarii; – cura de slabire exagerata; – viata sedentara si repaus prelungit la pat; – existenta unor boli interne: anomalii congenitale, colon iritabil, prolaps rectal, cancer, stenoze colorectale si anale, nevroze astenice; – inhibarea voluntara a actului defecatiei si scaderea fortei de contractie a muschilor abdominali, legata de varsta înaintata, obezitate, sarcini repetate si pierderea brusca în greutate; – folosirea abuziva a laxativelor de sinteza.

Constipatia habituala este mai frecventa la femei cu multe nasteri, la batrani si la persoane obeze, cu viata sedentara. Cauzele care produc boala sunt legate de o alimentatie saraca în celuloza, dar bogata în alimente rafinate, fibre vegetale fine (paine alba, fripturi, branzeturi). Mai contribuie mult sedentarismul, care reduce tonusul musculaturii intestinale, statul prelungit în pat, intoxicatiile cu nicotina sau metale grele (plumb), utilizarea excesiva de laxative si purgative.

Constipatia organica este cauzata de unele tumori gastro-intestinale, leziuni pe canalul anal (inflamatii intestinale, hemoroizi, fisuri anale, prolaps anal) sau tulburari postoperatorii. Constipatia functionala apare din cauza unor schimbari în regimul alimentar, deplasari lungi în alte localitati, nerespectarea unui program regulat al scaunului si consumul în exces al unor medicamente (diuretice, hipotensoare, antidepresive, antiacide, produse cu fier).

Tratamentele fitoterapeutice fara crusin sunt mai sanatoase. La început, un mare accent s-a pus pe ceaiurile (decocturi sau infuzii) din scoarta ramurilor si tulpinilor tinere de crusin. Mai recent s-a constatat ca aceste preparate din crusin pot declansa o purgatie fortata, pana la diaree foarte severa, lezand mucoasa sensibila ce îmbraca partea interioara a colonului. Efectele acestui procedeu ar putea fi cu totul nedorite, ducand la colon iritat si, în cazuri mai grave, chiar la cancer de colon. Desi majoritatea retetelor cunoscute includ crusinul drept component de baza în combaterea constipatiei, vom recomanda alte formule de tratament, cu plante separate sau în amestecuri, excluzand scoarta de crusin. Retetele care se propun au actiune mai blanda, dar vor fi mai sanatoase decat tabletele folosite în prezent. În functie de doze, efectele vor fi laxative (mai usoare) sau purgative (mai drastice).

Ceaiurile cu specii separate de plante: – frunze de salvie (2-3 cani pe zi), cu mare eficacitate, stiind, înca din Antichitate, ca persoanele care beau zilnic un astfel de ceai nu sufera niciodata de constipatie; – frunze de volbura (infuzie din 2 lingurite la 250 ml apa clocotita, care se bea dimineata, pe stomacul gol), avand actiune purgativa; – flori de soc (o cana bauta seara înainte de culcare) cu efecte usor laxative si calmante în constipatiile de natura nervoasa; – flori de porumbar, frunze de frasin si radacini de cicoare (luate separat), din care se prepara infuzii, baute cate 2-3 cani pe zi, cu efecte usor laxative; – frunze de anghinare (o lingurita la 200 ml apa), din care se beau 2-3 cani pe zi, în constipatiile cauzate de unele disfunctii hepatice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img