miercuri, 24 aprilie, 2024

Remedii naturale pentru durerile din timpul menstruatiei

Distribuie:

Publicat:

Durerile declansate de menstruatie forteaza una din 5 femei sa abandoneze activitatile cotidiene si sa stea in pat. Crampele, durerile intense, balonarea, modificarile starii de dispozitie sau sangerarea abundenta te pot face sa nu vrei decat sa iei o pauza de la orice fel de activitati si sa eviti compania celorlalti. Nu ai de ce sa te lasi invinsa, ci este cazul sa-ti definesti o strategie de actiune pentru a te asigura ca nu vei avea parte de un repaus fortat.

Dismenoreea, diagnosticata atunci cand in timpul menstruatiei apar dureri foarte intense care nu-ti permit sa ai acelasi ritm al activitatii, a fost caracterizata de dr. John Guillebaud, profesor de la Universitatea din Londra, drept „la fel de intensa ca si durerea din timpul unui atac de cord”.
„Nu se da importanta cuvenita acestui aspect, dar consider ca trebuie sa se faca eforturi mai mari pentru a combate durerile din timpul menstruatiei. Trebuie tratate la fel ca orice alta afectiune, iar sentimentele de jena sau timiditate nu trebuie sa impiedice pacientele sa primeasca ajutorul de care au nevoie”, adauga dr. Guillebaud. Iata ce remedii ayurvedice poti utiliza pentru a te simti mai bine in zilele de menstruatie:
 
1. Masaj cu ulei de susan. Uleiul de susan este utilizat foarte des in medicina traditionala Ayurveda datorita proprietatilor curative. Este bogat in acid linolenic si are efect antiinflamator si antioxidant. „Uleiul de susan este foarte util pentru a combate durerile asociate cu menstruatia daca este masat in zona abdomenului inferior”, potrivit dr. Malini Sharma, expert Ayurveda, potrivit eva.ro.
 
2. Seminte de schinduf. Schinduful a fost utilizat timp indelungat pentru a accelera ritmul de eliminare a kilogramelor in plus. De asemenea, are un efect benefic asupra functionarii rinichilor, ficatului si regleaza metabolismul. Potrivit specialistilor, semintele de schinduf sunt un remediu eficace inclusiv in timpul menstruatiei. „Poti reduce durerile care apar in perioada menstruatiei cu ajutorul schindufului. Lasa semintele la macerat in apa timp de 12 ore, apoi poti bea lichidul rezultat de-a lungul zilei”, spune dr. Ashutosh Gautam.
 
3. Caldura. „Este benefic si sa se aplice o sursa de caldura in zona abdomenului inferior pentru a relaxa muschii care s-au contractat la nivelul uterului”, potrivit dr. Manoj K. Ahuja, de la spitalul Fortis. Poti folosi o sticla cu apa calda sau fierbinte ori poti incerca un plasture special care mentine caldura. Pentru a acccentua efectul poti bea lichide calde cu inghitituri mici sau poti face un dus cald pentru a reduce durerea si a te simti mai relaxata.
 
4. Exercitii fizice. Poate ti se pare ciudat sa ti se sugereze exercitiile fizice cand ai senzatia ca fiecare gest te doare, dar miscarea va imbunatati circulatia sangelui in zona pelvina si va stimula productia de endorfine care neutralizeaza prostaglandinele, substantele care cauzeaza contractiile uterului in zilele de menstruatie. Dr. Yogi Anoop considera ca exercitiile de yoga, in special pozitiile pranayama and shavasana reduc durerile si permit intregului corp sa se relaxeze. „Este benefic si daca stai intinsa pe spate si indoi genunchii. Nu evita miscarea, ci fii cat mai activa pentru a combate crampele si durerile menstruale”, adauga acesta.
 
5. Ceai de ghimbir si piper negru. „Pregateste un ceai picant folosind radacina uscata de ghimbir, piper negru si putin zahar brun pentru un gust placut. Evita laptele sau orice alt ingredient suplimentar”, recomanda dr. Malini Sharma, expert Ayurveda. Ghimbirul reduce rapid durerile menstruale pentru ca diminueaza nivelul de prostaglandine. Ca si bonus, acest condiment regleaza ciclurile neregulate si combate oboseala asociata cu sindromul premenstrual. A.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img