vineri, 29 martie, 2024

Remedii naturiste pentru anemie

Distribuie:

Publicat:

Anemia este o afectiune maladiva care consta din scaderea, sub valorile normale, a numarului de globule rosii (hematii) si a cantitatii de hemoglobina la unitate de volum a sangelui. Ca urmare, se reduce cantitatea de oxigen si substante nutritive transportate de sange catre diferite tesuturi din organism. Boala este mai frecventa la copii, convalescenti, batrani si femei de varsta fertila.

Un prim semnal poate fi paliditatea sau culoarea galben-verzuie, fenomen aparut la copiii subnutriti si cu un regim de viata necorespunzator si la tinerele fete aflate in perioada pubertatii sau la instalarea ciclului menstrual, mai ales cand, in mod gresit, au adoptat un regim exagerat de slabire. in aceste cazuri se produce o reducere drastica a fierului din hematii, ducand la modificari profunde si grave in componenta sangelui. Starea de paliditate a pielii trebuie sa fie verificata printr-o analiza amanuntita a sangelui, care ar putea semnala existenta unor boli, mai usoare sau mai grave. Se cunosc insa si familii la care predomina o paloare a pielii, mostenita ereditar.

In afara de paloare, bolnavii pot acuza ameteli, vertij, dureri de cap, insomnie, irascibilitate, astenie, oboseala, lipsa poftei de mancare, tahicardie, suflu sistolic, insuficienta cardiaca, indigestie, slabiciune generala cu scaderea tonusului muscular, lipsa de vitalitate, incapacitate de efort fizic si intelectual, ducand uneori la pierderea cunostintei. Nu sunt neglijabile starile de debilitate si de slabire treptata care sunt provocate de conflicte sufletesti si de stari de depresie cauzate de problemele aparute la scoala sau de primele insuccese in dragoste. Poate exista o carenta acuta de fier, un aport insuficient de oxigen in globulele rosii, carenta in vitamine si deficit alimentar raportat la cerintele organismului in crestere. Acest deficit alimentar este cauzat atat de lipsa poftei de mancare, cat si de lipsa alimentelor de pe masa zilnica. S-a constatat ca anemia produsa de o alimentatie insuficienta si dezechilibrata este cea mai frecventa la copii sub varsta de 10 ani, la 80% dintre acestia manifestandu-se unele simptome caracteristice.

Majoritatea specialistilor admit efectele benefice ale curelor de primavara cu infuzii de urzica vie si cu tije de papadie (6 tije pe zi), pe o durata de 6-8 saptamani. De asemenea, se recomanda o cura de 2-3 saptamani cu grau germinat, fulgi de ovaz in lapte sau suc de orz verde. in zone montane se consuma fructe mature de ienupar. tinand seama de continutul ridicat in fier si clorofila, frunzele de urzica sunt cel mai mult recomandate sub forma de infuzie (doua lingurite frunze uscate la 250 ml apa fiarta); dupa infuzare timp de 10 minute se beau, zilnic, cate 2-3 ceaiuri calde, intr-o cura de 6-8 saptamani, avand efecte vitaminizante (A, C, B12, K), tonifiante, hipoglicemiante si galactogoge. Bune rezultate dau si infuziile de cretisoara, coada-soricelului, roinita, coada-calului, cimbrisor, obligeana, troscot, tintaura, pir, turita mare, arnica, teci de fasole, macese uscate, frunze de afin, flori de ciubotica-cucului, muguri de brad.

La intervale de doua zile se bea cate un ceai din fructe de coriandru, anason si chimion, care favorizeaza digestia si apetitul, prin producerea sucurilor gastro-intestinale. Ceaiurile se beau separat sau in amestec, pentru actiuni remineralizante, vitaminizante, diuretice, antitoxice, antimicrobiene, aperitive, tonifiante si de stimulare a cresterii. La fiecare cana de ceai se adauga cate o lingurita de bitter suedez.

Salatele combat anemia: Sunt indicate cure de 3 zile cu legume proaspete, consumate ca salate bogate in vitamine si fier: telina (50-100 g), varza alba (200 g), spanac (100 g), patrunjel (20 g) si zeama de lamaie, precum si fructe proaspete (cirese, visine, caise, piersici, mere, pere, prune, pepeni verzi si galbeni, struguri, afine, mure, coacaze, catina alba, curmale, banane, smochine). Sunt utile si fructele uscate (caise, prune, macese, curmale, stafide, alune, nuci), bogate in aminoacizi, glucide, vitamine si mineralele necesare.

Sucul de sfecla rosie, bogat in saruri minerale (fier, fosfor) si in vitamine (B1, B2, C), se bea timp de 3 zile consecutiv, cate ½ pahar, de doua ori pe zi, dupa mesele de dimineata si seara. Pentru copiii in crestere se mai recomanda supe de oase, ficat de vitel sau pasare, snitel sau gratar din carne macra (bogate in fier), insotite de salata verde, patrunjel, praz, stevie, vinete, hrean, fasole boabe, mazare si linte, peste fiert cu suc de lamaie, icre cu continut ridicat in fosfor, galbenus de ou, cascaval, branza topita, masline, paine integrala (Graham) bine coapta.

Cura cu grau incoltit sau drojdie de bere. O mare atentie se acorda curei cu grau incoltit (2-3 lingurite intr-un paharel cu lapte, de 3 ori pe zi, timp de 15-20 zile in fiecare trimestru), avand efecte benefice datorita complexului de vitamine si de enzime naturale. Dupa 7-10 zile se poate constata imbunatatirea starii de sanatate si de vitalitate. Nu poate fi neglijata cura cu drojdie de bere, care contine 17 vitamine, indeosebi complexul B14, saruri minerale si 46% proteine. Dupa dispersarea a 4 linguri drojdie in 500 ml lapte sau suc de rosii si fructe, cu adaosul unei linguri de miere de albine, se bea un pahar intre mese si unul seara, la culcare, fiind o bautura foarte bogata in proteine, vitamine, fier, calciu si alte minerale.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img