joi, 25 aprilie, 2024

Renate Weber o pune in garda pe Dancila: ‘Trebuie sa fie si din partea Guvernului Romaniei acolo’. Ce ar avea in plan Timmermans

Distribuie:

Publicat:

Eurodeputatul ALDE Renate Weber a declarat, pentru MEDIAFAX, că este posibil ca prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans să susțină o declarație lunea viitoare în Parlamentul European cu privire la situația statului de drept în România.

"Va fi o declarație, luni după-amiază, a Comisiei Europene, la care, în mod normal, eu am cerut timp de vorbit, dar de regulă la astfel de dezbateri, că ele nu durează mult, vorbesc liderii grupurilor politice, adică vine Comisia și face o declarație și răspund liderii grupurilor politice. Cineva trebuie să fie și din partea Guvernului României acolo, că avem Președinția Consiliului UE. Nu cred că se va duce premierul Viorica Dăncilă", a afirmat Renate Weber, joi, pentru MEDIAFAX.

Ea a precizat că această declarație a Comisiei Eruopene vine în urma unei solicitări PPE, aprobată azi în Conferința Președinților a PE. Renate Weber mai susține că este o mișcare "în logica de campanie", Frans Timmermans fiind candidatul socialiștilor europeni pentru șefia CE.

"Asta este o chestie pusă perfect în logica de campanie. Dacă ați urmărit un pic meciurile dintre Manfred Weber și domnul Timmermans, aici Manfred Weber a cerut și ceilalți au fost de acord. Timmermans va veni să vorbească. Meciurile lor din această campanie nu mai sunt joburile cetățenilor europeni, nu mai interesează schimbările climatice, ci statul de drept din România. Se ceartă între ei cine este mai dur: noi pe România sau voi pe FIDESZ. E o miză eminamente politică. Eu nu știu cum la un moment dat nu le e jenă să facă lucrurile astea pe față. E ultima sesiune a Parlamentului. Noi terminăm activitatea joi. PPE a cerut. Nici nu știu câtă lume va fi prezentă săptămâna viitoare la Strasbourg, pentru că mulți dintre europarlamentari deja sunt în campanie", a adăugat Renate Weber.

În schimb, europarlamentarul Cristian Preda a scris, luni, că Partidul Popular European cere discutarea situației statului de drept în România și adoptarea unei noi rezoluții despre "derapajele guvernării Dăncilă", dezbaterea și votul în Parlamentul European urmând să aibă loc între 15 și 18 aprilie.

Pe 13 noiembrie, Parlamentul European a adoptat un proiect de rezoluţie, elaborat de Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE), prin care exprima preocuparea privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România. Textul rezoluţiei semnalează "preocuparea profundă" a Parlamentului European privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare, avertizând că există riscul subminării independenţei justiţiei şi a acţiunilor anticorupţie.

Rezoluţia a fost adoptată după două dezbateri organizate în Parlamentul European la care au participat premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis. Documentul, publicat pe site-ul Parlamentului European, conţine 13 recomandări către România şi instituţiile Uniunii Europene în ceea ce priveşte sistemul judiciar şi combaterea corupţiei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img