vineri, 29 martie, 2024

Respiratie greoaie: Care sunt motivele pentru care te confrunti cu asa ceva – Cand reprezinta ceva mai grav

Distribuie:

Publicat:

Există mai multe motive pentru care te poți confrunta cu o respirație greoaie, printre care astmul, alergiile și o răceală obișnuită.

Astmul

În această afecțiune, căile respiratorii se îngustează brusc și se umflă. Este posibil ca persoana afectată să simtă că se luptă pentru o gură de aer, să tușească mucus sau să audă un șuierat când respiră. Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru cu unii oameni, dar multe lucruri pot declanșa un atac de astm, elemente precum polenul, praful, fumul, exercițiile fizice, aerul foarte rece, răceala și stresul.

E important ca persoane cu astm să respecte indicațiile medicului, să își ia zilnic medicamentele indicate (inhalatoare) și să descopere care sunt factorii declanșatori ai unei crize pentru a-i putea, pe cât posibil, evita.

Alergiile

Polenul, praful, părul de animale de companie pot provoca alergii, însoțite de respirație îngreunată, dar nu este mereu vorba de ceva aflat în aer. Alergiile pot fi declanșate și de atingerea unor plante, de exemplu, de o înțepătură de albină sau de unele alimente pe care le consumi. O persoană poate intra în șoc anafilactic, care este o urgență medicală.

Anxietatea

S-ar putea să respiri mai din greu când ești speriat sau te gândești la lucruri care te îngrijorează. De obicei, respirația greoaie cauzată de anxietate nu este o problemă gravă la o persoană altfel sănătoasă. Dar poate fi gravă dacă persoana are probleme pulmonare, cum ar fi bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC).

Monoxidul de carbon

Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, care poate proveni din cuptoare, șemineuri, sobe etc. Dacă nu este eliberat în mod corect, se poate acumula în aer și persoana care stă în camera respectivă ar putea inspira prea mult din acest gaz. Acest lucru face dificilă transmiterea oxigenului de către globulele roșii din corp, ceea ce duce la respirație greoaie, iar dacă monoxidul de carbon este în cantitate foarte mare, la confuzie, greață și leșin, potrivit doc.ro.

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img