vineri, 29 martie, 2024

Reteta ceaiului de galbenele: cum se prepara corect

Distribuie:

Publicat:

Desi are un gust oarecum neobisnuit, cu o usoara aroma ca de bostan, ceaiul de galbenele are un numar impresionat de utilizari medicinale cu rezultate dovedite de multe studii. Poate fi consumat atat cald cat si rece, in functie de scopul pentru care intentionati sa il folositi si poate fi indulcit cu miere de albine sau condimentat cu scortisoara, ghimbir sau turmeric pentru a-i face gustul mai placut.

Exista mai multe varietati de galbenele iar cea care poate fi folosita pentru ceai si in alte scopuri medicinale este Calendula officinalis. Florile pot fi usor uscate acasa si depozitate in borcane cu capac pana cand aveti nevoie sa preparati din ele ceai.

Desi pot fi folosite si in bucatarie pentru a asezona salate sau ca si colorant natural alimentar, galbenelele sunt mai ales folosite in scopuri medicinale sub forma de ceai, alifii sau tinctura. Florile sunt utilizate pentru a trata amenoreea, conjunctivitele, febra, taieturi, zgarieturi, vanatai si arsuri, precum si infectii minore ale pielii.

Ceaiul are puternice proprietati anti-virale si este excelent pentru colicele la bebelusi, febra si durerile de burta. Pentru uz intern, ceaiul de galbenele este recomandat pentru mentinerea sanatatii stomacului, colecistului, tractului intestinal si a cailor biliare. De asemenea este un excelent calmant pentru sistemul nervos.

Ceaiul poate fi facut cu flori uscate sau proaspete; reteta de mai jos este cu plante uscate.

Ingrediente
1-2 lingurite flori de galbenele uscate
250-300 ml de apa
miere de albine, zahar brun
(*) optional:cateva bucati de scortisoara, o felie foarte subtire de ghimbir sau 1 cm radacina de turmeric
Portii: 1 portie
Timp total: 20 minute, Timp de infuzare: 15 minute

Lasati apa pe foc pana ajunge la temperatura de fierbere. Puneti 1-2 lingurite de gelbenele uscate intr-o cana sau infuzor si adaugati apa fierbinte.
Lasati 10-15 minute florile sa infuzeze apoi strecurati ceaiul. Puteti consuma bautura neindulcita sau puteti adauga putin zahar, miere sau scortisoara .
Ceaiul poate fi pastrat in frigider pan la 48 de ore.

Sfat 1: In ceaiul pentru uz intern galbenelele pot face pereche foarte buna cu putin ghimbir sau turmeric. Pentru acesta varianta folositi doar ghimbir si turmeric radacina, si doar cantitati mici, o felie subtire de ghimbir sau 1cm de radacina de turmeric. Sfat: Daca este folosit in tratamente pentru uz intern, 3-4 cesti cu ceai de galbenele sunt suficiente. S.D.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img