vineri, 19 aprilie, 2024

Retrospectiva celor 26 de ani de la caderea regimului communist

Distribuie:

Publicat:

La o distanta de 26 de ani de la Revolutie, cand mii de oameni si-au pierdut viata pentru libertate si pentru o viata mai buna, Romania nu si-a schimbat decat indicatorii de consum iar datele referitoare la traiul de zi cu zi arata infiorator.

Astfel, potrivit Institutului National de Statistica, Romania are in acest moment un Produs Intern Brut de 150 de miliarde de euro, de 3,5 ori mai mare decat in 1989, fapt care ne situeaza in penultimul loc din Europa, inaintea Bulgariei. Ce ne deosebeste fata de 1990 este ca 96 % din cifra de afaceri a firmelor este desfasurata de capital privat romanesc sau multifunctional in timp ce statul controleaza doar 4%. Daca in anul 1990, 8,2 milioane de oameni aveau un loc de munca, astazi, cifra s-a injumatatit in timp ce numarul de pensionari aproape ca s-a dublat.

Criza economica si-a pus amprenta in toti acesti ani fapt care a dus la inregistrarea unui record negativ de 4,3 milioane de salariati, potrivit INS Investitiile straine sau autohtone private s-au pierdut odata cu timpul, lucru care a condus la un proces de dezangajare, privatizare si destructurare a sistemului de companii de stat.

Nici la capitolul educatie nu stam mai bine, desi a crescut cu 3,6 numarul licentiatilor in studii superioare, numarul absolventilor de scoli profesionale a scazut de zece ori. “Cancerul” pietei muncii este evident lipsa absolventilor de scoli de arte si meserii, avand in vedere faptul ca multe companii cauta candidati cunoscatori de meserie. Se resimte o migratie de electricieni, operatori de productie, ingineri care au luat drumul strainatatii pentru a castiga un salariu pe alocuri chiar si de 10 ori mai mare.

Daca in statele membre UE 24% din locuitori au studii superioare nici aici nu suntem mai presus si ne situam in clasament cu doar 13 %. Romanii consuma tot mai putina carne si mai mult alcool Carnea devine un lux in Romania si asta reiese din faptul ca daca in 1990 un roman consuma anual 56,9 kilograme de carne si produse din carne, datele din 2003 scot in evidenta faptul ca acesta s-a redus cu 4%. Mai exact, consumul de carne de vita s-a injumatatit, reducandu-se la jumatate cu un indice de 5,1 kg/ locuitor in 20013, fata de 10,9 kg/locuitor in 1990. Surprinzator a crescut insa consumul de carne de porc de la 25,1 kg/locuitor la 29,1 kg/locuitor.

Referitor la consumul de carne de pasare, acesta nu a suferit mari modificari în ultimele doua decenii, crescand cu 1%, din cauza majorarii TVA-ului in 2010 si apoi a reducerii acestuia in vara anului 2015. Institutul National de Statistica arata inregistrari duble la consumul anual de bere, de la 43,5 litri per capita în 1990 la 86,8 litri în 2013. Si consumul de varza s-a dublat, romanii consumau 22 de kilograme/locuitor in 1990, ajungand în 2013 sa consume 44,7 de kilo¬grame/locuitor. Daca acum 26 de ani Romania pornea de la ZERO cu datorii interne si externe, astazi prima este de 54 de miliarde de euro, in timp ce a doua este de numai putin de 94 de miliarde de euro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img