vineri, 29 martie, 2024

REVOLTATOR! Ce pregatesc maghiarii in acest an

Distribuie:

Publicat:

Noi afirmatii grave ale lui Laszlo Tokes, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT). Acesta spune ca in anul Centenarului CNMT sarbatoreste anul autodeterminarii nationale maghiare si isi va organiza programul corespunzator, conform rador.

Potrivit presedintelui CNMT, anuntul privind anul autodeterminarii este ocazionat de implinirea a 100 de ani de la infiintarea Consiliului National din Transilvania, condus de István Apáthy, organizatie pe care CNMT o considera predecesor de drept. László Tőkés a spus ca romanilor care serbeaza centenarul unirii Transilvaniei cu Romania li se cuvine respect, insa trebuie admis ca maghiarii din Transilvania nu au motiv de sarbatoare, deoarece ei „nu se pot simti acasa in patria lor”.

Europarlamentarul este de parere ca atat pentru romani, cat si pentru maghiari cel mai mare cadou cu ocazia centenarului ar fi sfarsitul postcomunismului, continuarea schimbarii de regim si, totodata, schimbarea de regim in domeniul politicilor privind minoritatile. László Tőkés a catalogat drept pozitiv faptul ca Parchetul Militar a anuntat in decembrie ca momentul 1989 a fost o lovitura de stat in Romania. Tőkés a adaugat ca si el a fost audiat de catre procurori in legatura cu evenimentele din 1989, prilej cu care a declarat in fata procurorilor ca, dupa revolta populara din Timisoara, la Bucuresti a urmat o lovitura de stat. László Tőkés considera de bun augur ca ceea ce el stia de mult a fost confirmat de procuratura.

Europarlamentarul si-a exprimat speranta ca Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) nu va asista la „guvernarea antidemocratica si corupta” a Partidului Social Democrat (PSD) si a Aliantei Liberalilor si Democratilor (ALDE) si nu va legitimiza PSD, al carui presedinte de onoare este Ion Iliescu, personajul principal al loviturii de stat din 1989.

László Tőkés a salutat proiectul de autonomie al Tinutului Secuiesc, depus in decembrie la Parlamentul Romaniei de catre József Kulcsár-Terza, parlamentarul Partidului Civic Maghiar (PCM), si a catalogat drept rusinos ca nici parlamentarii UDMR, nici presedintele PCM, deputatul Zsolt Biró, nu au participat la depunerea initiativei legislative. La sfarsitul conferintei de presa, László Tőkés si colaboratorii sai au semnat Initiativa cetateneasca europeana Minority SafePack. Europarlamentarul a subliniat importanta acestui demers si a alegerilor paramentare din Ungaria pentru politicile privind natiunea maghiara, mai spune sursa citata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img