vineri, 19 aprilie, 2024

Revoltator! Clientii scoteau sume uriase din buzunar pentru produse false. Cand ajungeau acasa, erau socati de ceea ce cumparasera

Distribuie:

Publicat:

• Conditiile mai aspre de atestare ale produselor traditionale, care au intrat în vigoare în 2014, au redus drastic numarul acestor alimente recunoscute ca fiind produse traditionale • Clientii cumparau produse cu denumirea "traditional" care s-au dovedit a fi false • Iasul are doar 5 produse atestate de MADR ca fiind traditionale, iar unul este in curs de atestare

Pentru ca fabricantul trebuia sa demonstreze vechimea retetei, sa elimine toate chimicalele si sa foloseasca unelte rudimentare, nu moderne, putini au fost producatorii din Iasi care au reusit sa respecte normele impuse de lege. Din cele 65 de produse atestate inainte de modificarea legislatiei, au mai ramas doar 5. Motivele sunt de tot felul, iar producatorii dau vina pe autoritati pentru birocratie si conditiile greu de indeplinit.

"Pentru noi e mai dificil sa atestam produsele pentru ca trebuie sa filmam procesul tehnologic. Acest lucru se poate face doar cand e sezonul recoltei cireselor sau al nucilor pentru ca noi facem dulceata de cirese si de nuci verzi, adica in primavara sau in toamna. Procesul tehnologic e o conditie obligatorie ce trebuie indeplinita de producatorii traditionali. Noi vom depune toata documentatia necesara pentru atestare pana in luna mai si ne mai consultam cu reprezentantii Directiei Agricole pentru a obtine atestatul de producator", sustine Dan Herea, presedintele Asociatiei Producatorilor de la Hilita.

Zeci de produse traditionale false

Iasul nu are niciun produs din brânza sau de carne de porc pe lista atestata de autoritati, desi pietele sunt pline de producatori de brânza sau cei care vand carnati si produse de porc.

De asemenea, produsele de panificatie traditionale lipsesc acum cu desavarsire chiar daca in anul 2013 erau atestate la nivelul judetului 22 de produse de morarit si panificatie. Reprezentantii Directiei pentru Agricultura a Judetului (DAJ) Iasi sustin ca regulile drastice au intimidat producatorii din judet si doar adevaratii producatori vor avea produse traditionale pe rafturi.

"Sunt niste reguli clare ce trebuiesc indeplinite, care arata ca acele produse sunt cu adevarat traditionale. Nimeni nu poate abuza acum de aceasta denumire pentru ca se va stabili clar cine este indreptatit sa vanda cu acest logo", sustin reprezentantii DAJ Iasi.

Controalele Comisariatului Judetean pentru Protectia CJPC efectuate anul trecut arata ca unii comercianti se folosesc de aceasta denumire doar ca sa-si vânda marfa.

"S-au aplicat sanctiuni in valoare de 5.000 de lei pentru folosirea ilegala a acestei denumiri de "traditional", fara a avea logo-ul specific. Vom verifica in continuare operatorii economici care vand produse de acest fel", sustin reprezentantii CJPC Iasi.  

Retetele sunt vechi de peste 50 de ani

In anul 2014, s-a schimbat legea privind atestarea produselor traditionale. Pentru ca regulile sunt acum mai drastice, niciun producator din judet nu s-a incumetat sa faca demersurile pentru a obtine atestatul de producator traditional care certifica calitatea produselor facute ca pe vremea bunicilor. Abia anul trecut, Gica Neamtu, producator din Barnova, a atestat doua produsele traditionale, zacusca de vinete si gogosari si dulceata de nuci verzi.

Astfel, in 3 ani, toti cei 24 de producatori care aveau 65 de produse traditionale nu au atestat niciun produs. Unul dintre motivele pentru care judetul Iasi are doar 4 produse traditionale este faptul ca, cele vandute inainte de modificarea legislatiei erau produse realizate la nivel industrial.

Inainte de anul 2014, producatorii faceau pe banda rulanta produse despre care spuneau ca sunt traditionale, iar clientii plateau pret dublu pe kilogram, convinsi fiind ca vor consuma ceva de calitate superioara, care le aminteste de copilarie.

Acum, situatia sta altfel, iar legea este de partea clientilor: alimentele atestate trebuie sa poarte logo-ul de produs traditional pentru ca toti cumparatorii sa le deosebeasca la raft si sa stie ca nu arunca banii pe produse facute in cantitati foarte mari. In noua legislatie a produselor traditionale, se impune o cantitate maxima de productie de cateva sute de kilograme, pentru fiecare dintre produsele atestate ca fiind traditionale de MADR.

"Capacitatea de productie realizata, raportata la un an, nu poate depasi cantitatea medie de 150 de kg/litri pe zi total produs traditional atestat si nu mai mult de 400 de kg/ litri pe zi de produse traditionale atestate", se arata in ordinul privind atestarea produselor traditionale.

De asemenea, reteta produsului trebuie sa fie veche de peste 50 de ani, din arhivele bibliotecii din comuna de unde provine beneficiarul sau sa fie o reteta veche, din familie, ingredientele folosite la preparea produselor trebuie sa fie din productie locala, specifice zonei, macar o etapa din productie sa fie executata manual, dar si cantitatea de produse sa fie una redusa semnificativ fata de cele produse industrial.

"Producatorul trebuie sa aiba date, inscrisuri, referinte bibliografice cu referire la vechimea produsului, care trebuie sa demonstreze transmiterea unei traditii de la o generatie la alta si din care sa rezulte legatura istorica a produsului traditional cu locul de productie sau o declaratie de notorietate din partea unei asociatii locale a producatorilor de produse traditionale", se arata in lege.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img