News Flash:

Rezolutia Delegatiei Permanente a Partidului National Liberal Vaslui

1 Mai 2014
1593 Vizualizari | 0 Comentarii
Cu privire la necesitatea adoptarii unei politici transparente si a unei atitudini de respect fata de vointa comunitatii locale pe tema explorarii/exploatarii gazelor de sist

Astazi problema gazelor de sist este parte integranta a dezbaterii publice in intreaga Europa, atat in privinta protejarii mediului cat si a respectarii vointei cetatenilor, prin glasul comunitatilor locale unde se vorbeste despre explorarea/exploatarea gazelor de sist.

Partidul National Liberal Vaslui sustine necesitatea adoptarii unei comunicari transparente si clare a Guvernului fata de cetateni privind orice decizie adoptata pe tema explorarii si exploatarii gazelor de sist.
Cerem ferm Guvernului o garantare a protejarii mediului inconjurator si a mentinerii unei legaturi permanente cu oamenii si comunitatile aflate in aceste problematici. Iata, astazi, glasul comunitatilor locale nu mai este ascultat iar actuala guvernare uita de angajamentele facute fata de cetateni in 2012, cand Programul de guvernare de atunci enunta nevoia si obligatia de a conlucra cu oamenii si comunitatile afectate de deciziile privind mediul.
Aceasta situatie ne determina pe noi, liberalii vasluieni, sa solicitam la modul cel mai serios Guvernului sa nu uite principiul de baza al unei tari, siguranta cetateanului. Noi intelegem ca un act de guvernare responsabil are ca obiectiv real interesul tarii si al cetatenilor ei, de aceea solicitam Guvernului:

TRANSPARENTA

Partidul National Liberal Vaslui lucreaza pentru cetateni, de aceea solicita Guvernului ca problema gazelor de sist sa fie abordata cu maxima transparenta de catre toti factorii de decizie printr-o dinamizare a comunicarii cu societatea civila.
Cerem, astfel, Guvernului, sa desfasoare o campanie de prezentare a tuturor aspectelor, de informare despre avantaje si dezavantaje, pe intelesul tuturor cetatenilor, in comunitatile afectate, si nu doar sa bifeze un pas birocratic.
Transparenta trebuie sa fie un principiu de baza in politica Guvernului si sa priveasca actiuni care sa aibe in vedere:
A) informarea din oficiu a cetatenilor asupra intereselor de ordin public care au fost sau urmeaza sa fie dezbatute de autoritatile centrale sau locale, precum si asupra proiectelor de acte normative;
B) consultarea cetatenilor si a asociatiilor legal constituite, in procesul de elaborare a proiectelor de acte normative;
C) participarea activa a cetatenilor la luarea deciziilor administative.

RESPECTAREA FATA DE OPONIA COMUNITATILOR LOCALE

Starea de incertitudine si nelinistea care domnesc in randul populatiei din judetul Vaslui si nu numai sunt justificate, pentru ca cetatenii trebuie sa fie consultati despre proiectele care ar putea sa le schimbe viata si proiectele de viitor.
Consideram obligatoriu acordul comunitatilor locale. Partidul National Liberal Vaslui cere ca tuturor comunitatilor locale sa le fie permisa organizarea unor consultari referendare pentru a decide singure daca isi asuma riscurile prezentate. Nu in ultimul rand, oricare ar fi decizia acestor comunitati, ea trebuie respectata 100%. Nu vrem sa se striveasca in numele unor obiective strategice opinia si viata unor oameni.

GARANTII DE MEDIU

Pentru ca trebuie sa existe un echilibru intre nevoia de dezvoltare, de crestere, de industrializare si protejarea mediului. Cerem Guvernului o garantare a faptului ca deciziile legate de exploatarea terenurilor, adoptate la toate nivelurile, tin seama in mod corespunzator si de impactul asupra mediului, nu numai de cel social si economic. Guvernul, avand in vedere atat importanta strategica a subiectului, cat si implicatiile majore asupra vietii oamenilor, trebuie sa apeleze la opinii de specialitate din mai multe surse pentru a avea certitudinea ca procedurile de explorare si exploatare sunt sigure.

In orice situatie, Guvernul trebuie sa impuna companiilor o prezentare detaliata a garantiilor de mediu prin tehnologiile utilizate, la standardele impuse de Guvern.

Solicitam astfel Guvernului, ca centru al acestei decizii, sa isi asume raspunderea si sa ofere garantii cetatenilor.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1247 (s) | 34 queries | Mysql time :0.048556 (s)