News Flash:

Rezultatul anchetei in cazul fetitei moarte la Spitalul din Husi: S-a administrat antibiotic fara testare

27 Octombrie 2014
2845 Vizualizari | 2 Comentarii
Ancheta MS in cazul fetitei moarte la Spitalul Husi arata ca procedurile medicale nu au fost respectate, copilei i-a fost administrat antibiotic fara a fi testata, iar medicul pediatru nu a cerut ajutor, desi cazul era de maxima urgenta, unitatea sanitara, dar si Ambulanta Vaslui fiind amendate.

In raport se arata ca atat Serviciul Judetean de Ambulanta Vaslui, cat si Spitalul Municipal Husi au incalcat prevederile Ordinului MS nr. 1706/2007 privind conducerea si organizarea unitatilor si compartimentelor de primire a urgentelor, in gestionarea cazului fetitei de patru ani, Maria Alexandra Bedregeanu.

"Serviciul Judetean de Ambulanta Vaslui si Spitalul Municipal Husi au instituit o intelegere tacita privind preluarea cazurilor de urgenta pediatrica direct in Compartimentul de Pediatrie a spitalului cu exceptia politraumelor sau stopurilor cardiorespiratorii", se arata in raportul de control.

 Medicul pediatru, desi a considerat cazul ca fiind de maxima urgenta, nu a solicitat colaborarea in timp util cu nici un alt medic aflat in garda la momentul respectiv, a mai stabilit comisia de control.

De asemenea, desi in procedura de administrare intravenoasa a antibioticului era recomandata testarea sensibilitatii la acesta, asistenta nu a luat in considerare acest aspect, invocand faptul ca testarea nu i-a fost indicata de catre medicul pediatru.

"Nu s-au respectat protocoalele de diagnostic si tratament, epiglotita nefiind cuprinsa in protocoalele de diagnostic din compartimentul de pediatrie, ci in cele de pe CPU", se mai arata in documentul citat.

Conducerea spitalului a acceptat disfunctionalitatea din circuitul urgentelor pediatrice, neimplicandu-se in rezolvarea conflictelor dintre medici si nici in activitatea de implementare a prevederilor Ordinului 1706/2007, a mai stabilit comisia de control a MS.

"Regulamentul de Organizare si Functionare al spitalului aprobat de comitetul director nu este actualizat, in structura functionala a spitalului nefiind inclus si Compartimentul de Primiri Urgente, respectiv atributiile medicului sef CPU si a medicilor specialisti in medicina de urgenta. Fisele de post nu sunt actualizate in conformitate cu noua structura organizatorica a spitalului care include Compartimentul de Primiri Urgente. Astfel personalul medical continua sa aiba prin fisa postului atributii in gestionarea cazurilor de urgenta specifice activitatilor medicale desfasurate in camerele de garda. Odata cu infiintarea CPU, camerele de garda care asigurau urgentele medicale trebuiau desfiintate potrivit Ordinului 1706/2007 art. 18 «In spitalele unde functioneaza UPU sau CPU nu mai functioneaza sisteme paralele de primiri urgente sub forma unor camere de garda sau sub oricare alta forma decat in cazurile specifice prevazute in prezentul ordin»", se mai arata in raportul de control.

Spitalul Municipal Husi a incalcat prevederile Ordinului MS nr.1706/2007 privind conducerea si organizarea unitatilor si compartimentelor de primire a urgentelor, respectiv articolele 18, 20, 49, 64, 76 si 95, protocoalele de tratament in urgenta, protocoalele de administrare a medicamentelor pentru administrarea antibioticelor, precum si Regulamentul de organizare si functionare interna a spitalului, conform concluziilor raportului.

Pentru aceste nereguli au fost aplicate mai multe sanctiuni, atat Spitalului Husi, cat si Serviciului Judetean de Ambulanta Vaslui.

Astfel, Ambulanta Vaslui a fost amendata cu 20.000 lei, pentru ca nu a nerespectat obligatiile impuse de reglementarile legale in vigoare privind activitatea echipajelor de prim ajutor calificat.

Spitalul Husi a fost amendat cu 25.000 de lei, pentru nerespectarea dispozitiilor legale in vigoare privind procedura de preluare si internare a cazurilor de urgenta.

Medicul pediatru Floreta Bianu Paraschiv, seful compartimentului Pediatrie, a primit o amenda de 2.000 de lei, tot pentru nerespectarea dispozitiilor privind procedura de preluare si internare a cazurilor de urgenta.

Ababei Gabriela, medicul sef al CPU, a primit o amenda de 1.500 de lei, pentru ca nu a informat in scris conducerea spitalului despre imposibilitatea efectuarii examinarilor minime obligatorii, conform reglementarilor legale in vigoare.

De asemenea, au fost date amenzi de cate 500 de lei pentru responsabilul blocului alimentar si responsabilul spalatoriei spitalului, pentru nerespectarea "precautiunilor universale si a protocoalelor de lucru de catre personalul medical si auxiliar".

Si directorul medical dr. Wassouf Emada fost amendat cu 1.000 de lei, pentru "angajarea si/sau mentinerea in unitatile care desfasoara activitate de productie si de comercializare a produselor alimentare, de alimentatie publica si colectiva, servicii si productie de apa potabila, precum si servicii de intretinere corporala a personalului fara certificatul de instruire profesionala privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena, conform reglementarilor legale in vigoare".

Raportul de control a fost prezentat joi ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, care l-a aprobat si a dispus sa fie transmis Colegiului Medicilor Vaslui, pentru analiza cazului din punct de vedere profesional.

Raportul va fi transmis si Consiliului Local Husi, Primariei Husi, Spitalului Muncipal Husi, Comisiei de Pediatrie si Neonatologie din Ministerul Sanatatii.

De asemenea, raportul va fi trimis Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui, pentru implementare sau verificari suplimentare, a precizat MS.

In acest caz, au mai deschis anchete Colegiul Medicilor si Politia.

Parintii fetitei de patru ani, din localitatea vasluiana Bunesti-Averesti, au acuzat medicul de garda ca i-a administrat antibiotic fara a-i face inainte un test in urma caruia sa se stabileasca daca este alergica la respectivul medicament. Acestia au depus plangere la Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui, prin care solicita explicatii cu privire la decesul fiicei lor.

Conducerea Colegiului Medicilor Vaslui a constatat, pe timpul anchetei desfasurate la Spitalul Husi, ca nu a fost respectata procedura, in conditiile in care copilul trebuia sa ajunga la Urgente, si nu la Pediatrie.

Potrivit conducerii CM Vaslui, copilul, diagnosticat cu "laringita acuta" si "insuficienta respiratorie acuta", trebuia sa ajunga la Compartimentul de Primiri Urgente, avand in vedere afectiunea constatata de catre medici, si nu la Compartimentul de Pediatrie, asa cum s-a intamplat in acest caz.

"Exista o procedura stabilita printr-un ordin al ministrului Sanatatii. Atunci cand vorbim de un bolnav cu insuficienta respiratorie acuta, cum a fost in cazul de fata, obligatoriu trebuie ca acesta sa ajunga mai intai la Primiri Urgente, indiferent de ce spital vorbim, pentru ca era o urgenta medicala. Ulterior, dupa stabilizare, copilul trebuia directionat catre Compartimentul de Pediatrie. Asa se explica si sanctiunea data Serviciului de Ambulanta Vaslui de catre comisia de ancheta dispusa de Ministerul Sanatatii, dupa ce echipajul medical a dus fetita direct la Pediatrie. In cel mai rau caz, medicul pediatru trebuia sa solicite sprijinul specialistului de la Urgente inainte ca pacientul sa intre in stop cardio-respirator. Deci, putem spune ca nu s-a respectat procedura in acest caz”, a declarat, marti,  vicepresedintele Colegiului Medicilor Vaslui, Mircea Zavate.

Colegiul Medicilor nu a incheiat, deocamdata, raportul de control in acest caz, avand in vedere ca sunt asteptate rezultatele analizelor anatomopatologice ale Serviciului de Medicina Legala, in care se va mentiona cauza decesului fetitei de patru ani.

(sursa:mediafax.ro)

Galerie Foto


ancheta ms spitalul husi maxima urgenta ambulanta vaslui
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

IOn  | #800
Cam asta se intampla in urma unui control din partea unui minister (oricare ar fi el). Astia vin, se uita in cateva registre, papa bine din banii de diurna(din fonduri publice) si apoi stabilesc cateva sanctiuni modice, bineinteles, pentru cei vinovati si foarte mari pentru institutie (adica bani publici).
Cam de asta nimeni nu sesizeaza neregulile care se inampla in institutii. Pentru ca rezultatul este zero barat. Cei care fac abuzurile stiu asta si nu se vor opri atata timp cat vor fi sanctionati "drastic" de catre controalele "de la Bucuresti".
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2020 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0911 (s) | 24 queries | Mysql time :0.026677 (s)