vineri, 26 aprilie, 2024

Riscul I seismic dispare pentru alte șase blocuri din Barlad

Distribuie:

Publicat:

Primarul municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroș, informează că, din acest an, numărul imobilelor din Bârlad reîncadrate din prima clasă de risc seismic în cea de-a doua a ajuns la 13. Astfel, proprietarii acestor imobile pot spera din nou la reluarea tranzacțiilor imobiare și, cel mai important, la găsirea de soluții pentru reconsolidarea lor.

Prin urmare, după ce în ultimii trei ani, la inițiativa primarului Dumitru Boroș, s-au efectuat expertize, pentru reîncadrarea în clasa II de risc, la șapte blocuri din clasa I, recent, alte șase au primit avizul specialiștilor. Este vorba despre imobilele: V1- Republicii nr. 279, I 1 – Republicii nr. 277, V2 – Republicii nr. 281, I 3 – Republicii nr. 277, blocul 4 – Epureanu nr. 9 și blocul 5 – Epureanu nr. 10-12. În aceste șase blocuri locuiesc 183 de familii.

„Toate aceste familii, care, timp de aproape 20 de ani, nu doar că nu au putut să își tranzacționeze pe piața imobiliară proprietățile, dar nici nu se puteau gândi la eventuale reconsolidări, pot să răsufle ușurate. Specialiștii s-au pronunțat iar acum se întrevăd șanse reale de punere în practică a unor proiecte de reabilitare. Personal, încă din 2016 am stat de vorbă cu zeci de familii din aceste blocuri, când le-am asigurat că voi face tot ce ține de un primar pentru a găsi soluții și pentru a le ajuta să scape de coșmarul așa-numitelor buline roșii. Pasul următor este să le sprijinim, conform indicațiilor specialiștilor, să consolideze aceste blocuri. Lucrăm deja la un proiect de finanțare în acest sens și au fost identificate și soluțiile tehnice!”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Reamintim că, în perioada 2016-2018, primele blocuri reexpertizate și reîncadrate în clasa secundă de risc seismic au fost: C1, D4, V3 și V10 de pe Bulevardul Epureanu, C1 și bloc 10 de pe Bulevardul Republicii, A3 de pe strada Nicolae Tonitza și blocul Victoriei, de pe strada 1 Decembrie. Până în prezent, s-au solicitat expertize pentru 15 imobile. Doar în cazul a două nu s-a putut face reîncadrarea în clasa II, respectiv la blocul 10, situat pe Bulevardul Republicii, la nr. 296 și la blocul 11, tot de pe Republicii, la nr. 296.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img