vineri, 19 aprilie, 2024

Riscul sarcinilor multiple, la fecundarea in vitro, poate fi scazut considerabil

Distribuie:

Publicat:

Medicii suedezi au prezentat o noua metoda care reduce considerabil riscul de dezvoltare a unor sarcini multiple dupa fecundarea in vitro (FIV), cu mentinerea unor sanse excelente de procreere. Pana la aceasta descoperire, obstetricienii din clinicile de fertilizare asistata obisnuiau sa transfere mai multi embrioni in uter cu scopul de a creste sansele de a obtine cel putin un fetus viabil, dar sarcinile cu mai multi fetusi (sarcini multiple, n.r.) antreneaza aparitia unor riscuri atat pentru sanatatea mamei, cat si a bebelusilor.

Gratie unei ecuatii matematice ce are la baza patru criterii (varsta mamei, numarul de ovule si de stimulari ovariene, tentativele trecute de fecundare in vitro si calitatea embrionilor), medicul Jan Holte a reusit sa scada de 13 ori numarul nasterilor multiple in clinica Carl Von Linne din orasul suedez Uppsala.

Prin acest model, “atunci cand a venit timpul pentru a transfera embrionii, daca vedem ca riscul de a obtine gemeni este prea mare, transferam un singur embrion si ii congelam pe ceilalti”, a explicat medicul suedez. Intr-un interval de patru ani (2004 – 2007), clinica sa a implantat 3.410 embrioni. Modelul matematic descoperit a permis reducerea frecventei de aparitie a sarcinilor cu gemeni, obtinute in urma FIV, de la 26% la doar 1,9%. In acelasi timp, rata de succes (nasteri prin embrioni necongelati implantati) s-a redus de la 29,1% la 24,6%. In cazul sarcinilor cu embrioni congelati, aceasta rata a scazut si mai putin, de la 31,1% la 30,7%. “Embrionul suplimentar transferat in mod obisnuit in numeroase clinici de fertilizare din lumea intreaga creste extrem de mult riscul de obtinere a unor gemeni, dar creste cu foarte putin sansa de obtinere a unei sarcini viabile”, a explicat Jan Holte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img