vineri, 19 aprilie, 2024

Rodion Rosca, parintele muzicii electronice din Romania, internat in stare grava la spital

Distribuie:

Publicat:

Rodion Rosca, fondatorul grupului Rodion GA, considerat de catre multi ca fiind fondatorul muzicii electronice din Romania, se afla in spital, fiind grav bolnav. Acesta a concertat la recent incheiatul festival Electric Castle.

Anuntul privind starea sa de sanatare a fost facut chiar de catre artist, in urma cu putin timp pe pagina sa de facebook.  “Sunt internat la Medicala 3, Gastroenterologie 1, Salonul 12. Nu se mai poate face nimic in cazul meu: Hepatita Virotica C+B si ciroza in stadiu avansat”, arata Rodion Rosca.

Contactat telefonic de catre reporterii Buna Ziua Cluj, Rodion ne-a declarat ca starea sa de sanatate s-a inrautatit dupa participarea la festivalul Electric Castle, fiind in acest moment internat in spital, unde urmeaza sa faca mai multe analize si o ecografie.

Vom reveni cu detalii despre starea de sanatate a artistului.

Potrivit wikipedia, Rodion Rosca a experimentat, inca din anii de liceu, posibilitatile generarii de sunete noi, neconventionale. Folosind la inceput unul si mai apoi mai multe magnetofoane, isi inregistreaza chitara si, prin supraimprimare sau supramodulare, obtine un sound complet schimbat, foarte asemanator cu cel a sintetizatorului. Absolvent al Liceului de Muzica din Cluj, instrumentul clarinet, Rodion este mai degraba atras de compozitie si experiment, astfel ca, intre anii 1970 – 1977, inregistreaza prin metodele proprii, in apartamentul sau, peste 70 de cantece.

In 1977, alaturi de Gicu Farcas si Adrian Caprar, pune bazele formatiei Rodion G.A., continuand sa scrie muzica dupa propria filozofie. Formatia este considerata revelatia rock a Romaniei si activeaza pana in 1983. Acum este momentul in care se lanseaza principalele compozitii care vor defini personalitatea lui Rodion Rosca, „Stele si Lumini”, „Imagini din Vis”, „In linistea noptii” sau „Uneori”. Piesele ajung pe rand pe primele pozitii ale clasamentelor alcatuite de radiourile si revistele vremii. Formatia continua sa ocoleasca studiourile profesioniste de inregistrare si experimenteaza inregistrand in micul apartament al liderului sau.

In 1983, trupa se destrama datorita instabilitatii formulei sale, in 6 ani perindandu-se cateva zeci de instrumentisti. Rodion Rosca continua sa compuna pentru teatru sau televiziune pana in 1989 cand, dupa moartea mamei sale, nu mai gaseste resurse sa mearga inainte.

In 2008, casa de productie Roadrunner Music Romania aduce trupa Rodion G.A. in atentia opiniei publice, dupa 19 ani de absenta. Incep procedurile de remasterizare a pieselor Rodion G.A., insa totul se opreste odata cu falimentul casei de discuri.

In anul 2012, Rodion Ladislau Rosca este redescoperit de colectivul de muzicieni Future Nuggets care, impreuna cu casa de productie londoneza Strut Records si mediati de Ambassador’s Reception ii lanseaza in mai 2013 primul album integral semnat Rodion G.A.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img