vineri, 19 aprilie, 2024

România devine un hub important pe piaţa mondială a gazelor şi asta deranjează

Distribuie:

Publicat:

România devine un pion important în piaţa internaţională a gazelor naturale, iar asta pare să deranjeze. Aceleaşi ONG-uri de mediu care au blocat prin acţiunile lor funcţionarea hidrocentralelor din arii protejate trec acum la următorul nivel. Somează Comisia Europeană să oprească finanţările pentru mai multe proiecte în infrastructura de gaze. Printre ele şi o serie de gazoducte din ţara noastră.

Staţia de la Giurgiu este unul dintre cele mai importante puncte prin care gaze străine intră în ţara noastră, din Bulgaria, Grecia, Turcia sau Azerbaijan. Gaze care apoi ajung în gazoductul BRUA care are o lungime de 482 de kilometri, pe teritoriul ţării noastre, celebrul gazoduct care leagă România de ţările din Vest.

Iar asta ne face, mai ales în acest context greu din punct de vedere energetic, un punct important pe harta Europei. Sunt mulţi, din afara graniţelor ţării, care sunt cel puţin invidioşi pe această investiţie.

Devenim un hub important de gaze naturale şi asta deranjează. Pe lângă gazoductul BRUA, deja construit, mai sunt în plan şi alte investiţii cum ar fi magistralele Tuzla – Podişor şi BRUA 2. Sunt conducte care există inclusiv în planurile Comisiei Europene, dar, mai nou contestate de aceleaşi ONG-uri de mediu care au blocat şi hidrocentralele româneşti construite aproape 100%, care se află în arii naturale protejate.

Tot din motive de mediu, filialele europene ale mai multor ONG-uri au somat în scris Comisia Europeană să blocheze finanţările pentru o listă de investiţii în infrastructura de gaze. Pe această listă se află şi conductele româneşti. ONG-urile ameninţă chiar cu plângeri la Curtea Europeană de Justiţie.

Într-un răspuns oficial pentru News Hour with CNN, Comisia Europeană confirmă primirea acestei sesizări din partea asociaţiilor care spun că militează pentru protecţia mediului: "În ceea ce privește cererea de revizuire internă depusă de organizațiile societății civile în temeiul Regulamentului Aarhus recent revizuit, confirmăm primirea acesteia. Este analizată cu atenție și va primi răspuns în termenele legale."

Cât gaz intră în ţara noastră şi unde ajunge

Continuarea pe stiirpesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img