vineri, 29 martie, 2024

România îi uită pe bunici! Situație delicată descoperită de Raluca Turcan: ‘Peste 90% din primării nu au personal în serviciile sociale’

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Muncii Raluca Turcan susține că în peste 70% din orașe și comune nu există nicio evidență a persoanelor vârstnice aflate în dificultate, iar peste 90% dintre acestea nu au personal angajat în serviciile sociale destinate asistării vârstnicilor. Ministrul Muncii Raluca Turcan a anunțat sâmbătă că, în urma cartografierii grupurilor vulnerabile, realizată în acest an, a reieșit că persoanele peste 65 de ani constituie principala categorie de persoane supuse riscului de sărăcie și excluziune socială (31,16%). Conform ministrului, doar 1,3% din persoanele de peste 65 de ani din România au beneficiat de servicii sociale în anii trecuți, iar în foarte multe comunități vârstnicii au acces foarte redus la servicii de îngrijire personală la domiciliu sau la servicii de zi în proximitatea locuinței, arată Mediafax.

„Mai mult, în peste 70% din orașe și comune nu exista nicio evidență a persoanelor vârstnice aflate în dificultate. Peste 90% nu aveau niciun personal angajat în serviciile sociale destinate asistării persoanelor vârstnice. Schimbarea de abordare în asistența socială este urgentă și absolut necesară, dacă vrem să oferim un ajutor real vârstnicilor aflați în nevoie”, susține Raluca Turcan.

Ministrul Muncii anunță că în acest sens se are în vedere asigurarea asistenților sociali profesioniști în comunități, dezvoltarea de servicii integrate de calitate pentru vârstnici și regândirea ajutorului social acordat de stat pentru persoanele vârstnice care nu beneficiază de un drept de pensie și/sau nu au venituri din alte surse.

Ministrul raluca Turcan a praticipat sâmbătă la inaugurarea Centrului de zi pentru persoane vârstnice de la Ștefănești, județul Botoșani, proiect realizat cu bani europeni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img