joi, 28 martie, 2024

România susţine ţintele stabilite prin Pactul Ecologic European, declară Barna Tanczos, ministrul Mediului

Distribuie:

Publicat:

România susţine ţintele stabilite prin Pactul Ecologic European şi ne dorim să contribuim activ la îndeplinirea acestor ţinte, dar trebuie să ne asigurăm că nu vor exista cetăţeni europeni care să resimtă implementarea acestor măsuri mai mult decât alţii, a susţinut, marţi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, la Consiliul Informal de Mediu al Uniunii Europene.

"Avem în faţă, cu siguranţă, cel mai ambiţios set de măsuri propus vreodată în Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte lupta împotriva schimbărilor climatice. Aşa cum şi-a asumat, România susţine ţintele stabilite prin Pactul Ecologic European şi ne dorim să contribuim activ la îndeplinirea acestor ţinte. Iar pentru a atinge acest deziderat, vom avea nevoie de sprijinul, încrederea şi implicarea cetăţenilor noştri, a societăţii civile, a industriei şi a sectorului financiar pentru ca acest pachet să atingă nivelul nostru de ambiţie, protejând în acelaşi timp bunăstarea cetăţenilor şi a economiei noastre. Trebuie să ne asigurăm că principiul echitabilităţii este respectat şi că nu vor exista cetăţeni europeni care să resimtă implementarea acestor măsuri mai mult decât alţii", a declarat Barna Tanczos, legat de planul Uniunii Europene de combatere a schimbărilor climatice, denumit "Fit for 55", care are ca obiectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% faţă de anul 1990.

El a afirmat că pentru România va fi o negociere foarte importantă, iar fondul social şi fondul de modernizare vor trebui să ofere soluţii de compensare şi de reducere a impactului din punct de vedere economic şi social al acestor măsuri complexe prevăzute de Fit for 55, scrie Agerpres.ro.

"De asemenea, evaluăm complexitatea şi impactul măsurilor propuse pentru sectoarele transportului rutier, construcţiilor, mobilitate, care pot avea un impact larg, la nivel economic. Rolul sistemului de comercializare a emisiilor este unul extrem de important în procesul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. În acest sens, acesta este unul dintre elementele pe care avem nevoie să ne concentrăm şi să avansăm cel mai mult", a mai spus Tanczos, citat într-un comunicat al ministerului de resort remis AGERPRES.

În intervenţia sa pe tema schimbărilor climatice şi pregătirea pentru COP26, ministrul Mediului a precizat că UE are un istoric demonstrat în calitate de lider în domeniul climei şi va face tot posibilul pentru a susţine acest rol, atât în ceea ce priveşte continuarea dialogului cu partenerii, cât şi implicarea deplină în organizarea COP 26, "pentru a ne asigura că maximizăm progresul şi minimizăm întârzierea". "În ceea ce priveşte termenele comune, credem, de asemenea, că există loc pentru un acord constructiv, în limitele Legii privind clima", a adăugat oficialul român.

Delegaţia României, condusă de ministrul Mediului, a participat marţi la Consiliul Informal de Mediu, eveniment organizat la Ljubljana, în perioada 20-21 iulie 2021, sub egida Preşedinţiei Sloveniei a Consiliului Uniunii Europene.

Alături de miniştrii mediului şi climei din UE, au fost invitaţi să participe şi reprezentanţi ai Parlamentului European (Comisia ENVI), ai Comisiei Europene (vice-preşedintele executiv, Frans Timmermans şi comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius), precum şi ai altor organizaţii şi instituţii europene.

Pe agenda primei zile a reuniunii se află subiecte importante precum: priorităţile în domeniul climei pentru 2030, prezentarea pachetului "Fit for 55" şi aspecte referitoare la schimbările climatice în context internaţional – pregătirea pentru COP 26.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img