marți, 16 aprilie, 2024

România va primi 1,95 miliarde de euro din Fondul pentru Tranziţie Justă

Distribuie:

Publicat:

Europarlamentarul PPE/PNL a anunţat că "în urma adoptării Pactului Ecologic European şi cu scopul de a atinge obiectivul de neutralitate climatică într-o manieră eficace şi echitabilă, Comisia Europeană a propus crearea unui mecanism de tranziţie justă, care să includă un fond pentru o tranziţie justă". Europarlamentarul român a transmis că România va primi 1,95 miliarde de euro din Fondul pentru Tranziţie Justă.

"Mecanismul pentru o tranziţie justă se concentrează asupra regiunilor şi sectoarelor cele mai afectate de tranziţie din cauza dependenţei lor de combustibilii fosili, inclusiv cărbunele, turba şi şisturile bituminoase, şi asupra proceselor industriale cu emisii foarte ridicate de gaze cu efect de seră. Exploatarea cărbunelui în România este concentrată în cele două subregiuni ale Văii Jiului şi Rovinari/Turceni, care sunt situate în judeţele Hunedoara şi Gorj. Cele două judeţe angajează 90% din întreaga forţă de muncă minieră din România, iar numărul total de locuri de muncă în funcţie direct de extracţia cărbunelui sau de producţia de energie pe cărbune reprezintă 18 600, cu alte 10 000 în mod indirect în funcţie de cărbune. Pe de altă parte, în judeţele Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş, un număr semnificativ al forţei de muncă este angajat în generarea de energie şi căldură a combustibililor fosili sau în industria prelucrătoare cu consum intensiv de energie şi industria grea (produse chimice, ciment pentru prelucrarea metalelor, îngrăşăminte etc.).

Pentru a aborda provocările legate de tranziţie, au fost identificate necesităţi de investiţii cu prioritate ridicată pentru a atenua costurile socio-economice ale tranziţiei, astfel că România ar trebui să întocmească un plan de acţiune cheie ale Fondului de tranziţie justă, care să vizeze în special investiţii în regenerarea şi decontaminarea amplasamentelor, restaurarea terenurilor şi proiecte de reconversie, investiţii în implementarea tehnologiei şi a infrastructurilor pentru o energie curată la preţuri accesibile, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, eficienţa energetică şi energia regenerabilă, investiţii productive în IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care să ducă la diversificare şi reconversie economică, investiţii în crearea de noi firme, inclusiv prin incubatoare de afaceri şi servicii de consultanţă, investiţii în activităţi de cercetare şi inovare şi încurajarea transferului de tehnologii avansate", a explicat Gheorghe FALCĂ.

În final, europarlamentarul arădean a arătat că deşi se aşteaptă ca toate aceste judeţe să sufere de pierderi substanţiale de locuri de muncă, ca atare "ar putea fi luat în considerare sprijinul pentru investiţiile productive în întreprinderile mari şi în perfecţionarea şi recalificarea lucrătorilor, asistenţă în căutarea unui loc de muncă pentru solicitanţii de locuri de muncă, includerea activă a solicitanţilor de locuri de muncă, asistenţă tehnică".

Fondul pentru o tranziţie justă va oferi, în principal, granturi, urmând ca schema specifică pentru tranziţie din cadrul InvestEU va atrage investiţii private, iar activităţile BEI vor mobiliza fonduri publice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img