vineri, 29 martie, 2024

Romanca geniala, experta in securitatea datelor, pentru care s-au batut cele mai prestigioase universitati din lume

Distribuie:

Publicat:

O alta romanca de succes, care si-a construit o cariera intr-o tara ca afara, din pasiune, prin munca si devotament si care ar merita sa devina un exemplu pentru tanara generatie, daca n-ar fi locurile prea ocupate de toate pitipoancele si siliconatele…

Raluca Ada Popa are 31 de ani si este profesoara de informatica la prestigioasa Universitate Berkeley, unde preda un curs de securitate a datelor.

Originara din Sibiu, Raluca Ada Popa a fost recompensata, in 2009, cu titlul de cea mai buna studenta din lume la informatica, premiu urmat si de alte distinctii – cel pentru cea mai buna teza de doctorat si pe cel pentru cel mai bun tanar profesor, ultimul fiind obtinut chiar la inceputul acestui an.  

Din copilarie s-a indragostit de stiintele exacte, mai intai de matematica, apoi de fizica, iar mai apoi, in liceu, de informatica, marea pasiune, cea care avea sa o conduca pe un alt drum al vietii.

A fost un copil creativ, chiar daca ideile sale se pot numi boacane..

 

”Imi amintesc cu haz ca aveam multe idei creative cand eram copila, dar care ma bagau des in bucluc. Imi placea sa organizez si sa conduc diverse «campanii» cu ceilalti copii. De exemplu, am decis ca avem nevoie de un parc langa blocul nostru, asa ca am adunat niste copii si am scos gradina vecinei, inlocuind-o cu  roci si scanduri, plus un tobogan improvizat. O alta «campanie» condusa de mine a dus la inundarea pivnitei blocului. Ca doar voiam si noi sa avem o piscina“, povesteste Raluca, pentru cotidianul Adevarul.

A urmat facultatea, nu oriunde, ci chiar la Massachusetts Institute of Technology (MIT). In 2009, Raluca a primit premiul pentru cel mai bun student din informatica din lume, CRA Outstanding Undergraduate Award.

Si-a continuat studiile la MIT, unde a terminat masteratul si doctoratul, fiind recompensata in 2014 cu premiul Sprowls, care se acorda anual celei mai bune teze de doctorat din informatica ce a fost sustinut la universitatea americana.

”Au fost niste ani superbi. Se zice ca MIT-ul este precum bautul dintr-un furtun cu foc. Au fost ani intensi, dar si foarte stimulanti si minunati. Am foarte multe episoade care mi-au ramas in memorie.

Imi amintesc cu placere de primele mele proiecte de cercetare, cand mentorul meu, faimosul profesor Ron Rivest (castigator al premiului Turing, echivalentul premiului Nobel in informatica – N.R) mi-a spus ca el crede ca am rezolvat problema pe care incerca sa o rezolve de ceva timp, dar si cand cunoscuta profesoara Barbara Liskov gasea probleme constant in design-ul sistemului meu si imi dadea intalnire zi de zi sa-mi asculte noile idei si sa-mi spuna de ce nu merge.

Ei m-au format practic ca om de stiinta. Imi aduc aminte si de primul sarut cu Alessandro intr-o seara de mai, in fata domului de la MIT, pe un spatiu cu iarba verde, barbatul care a devenit intre timp sotul meu.

Apoi, imi aduc aminte cu mult drag de anii de doctorat, plini de dorinte arzatoare de a realiza ceva si de frustrari in cazul esecurilor, pana am ajuns sa obtin niste rezultate de care sunt mandra“, a rememorat tanara profesoara”, isi aminteste, cu nostalgie Raluca.

 

S-a specializat in protejarea datelor, iar programele concepute de ea sunt utilizate de companii importante din domeniul IT – proiectul ei CryptDB este folosit de Google si Lincoln Labs, in timp ce un altul, Mylar, este folosit de spitalul Newton-Wellesley din Boston.

Dupa anii ce a urmat un post-doctorat in Elvetia, la Swiss Federal Institute of Technology din Zurich, Raluca a primit numeroase oferte pentru a preda din partea celor mai prestigioase universitati din SUA.

”Am avut oferte sa predau ca profesoara si de la MIT, Stanford, Harvard, si Princeton, dar am ales Berkeley si am facut cea mai buna alegere“, a spus Raluca.

In prezent, preda la Berkely cursul de sisteme de securitate pentru  inteligenta artificiala, iar 625 de studenti, majoritatea din anii III si IV il urmeaza. 

In cercetare, beneficiaza de un grant finantat cu 10 milioane de dolari de Guvernul SUA, alaturi de alti trei profesori. Pe langa cei 10 milioane primiti de la autoritati, 13 companii importante, printre care Google, Microsoft si Amazon ii sustin pe cei patru profesori si 40 de studenti si doctoranzi cu nu mai  putin de 30 de milioane de dolari pentru cercetari. 

”Companiile ne finanteaza si ne sustin, scopul e sa realizam sisteme de inteligenta artificiala sigure, care sa reziste atacurilor hackerilor. In ce priveste Sloan Awards, in informatica acesta este cel mai prestigios premiu pe care un profesor «junior», adica un profesor inainte de tenura – care se da dupa 6 ani – il poate lua“, precizeaza Raluca.

In urma cu doi ani, ea a investit intr-un start-up, iar compania pe care o detine, PreVeil, a obtinut de curand o investitie de la Spark Capital, o firma de investitii cunoscuta in SUA, care a investit masiv si in Twitter.

”Am pornit acest startup acum doi ani. Se numeste PreVeil si pot spune ca o duce chiar bine. Tocmai am lansat doua produse importante, email si document sharing, care protejeaza confidentialitatea datelor. Acestea se pot descarca si folosi gratis de pe preveil.com.

Modelul nostru de afaceri se concentreaza pe companii, dar vrem ca utlizatorii personali sa folosesca PreVeil pentru a crea o lume mai sigura. Vrem sa schimbam lumea, vrem ca oamenii sa detina controlul asupra datelor private si nimeni, sub nicio forma, sa nu poata sa atenteze la ele“, spune Raluca.

Intr-o perioada in care se vorbeste foarte mult despre faptul ca Romania este una dintre cele mai mari exportatoare de „creiere“, tanara recunoaste ca nu este tentata sa revina prea curand in Romania.

”Ajung in tara cam de o data sau de doua ori pe an. Daca Romania va ajunge in punctul in care sa ofere aceleasi posibilitati pe care oamenii le au in SUA, nu exclud posibilitatea de a ma intoarce acasa. Dar sunt dezamagita de ceea ce vad in tara, sincer. In urma cu cativa ani, am ajuns la spital, in Sibiu, dupa ce mi s-a facut rau intr-o perioada in care alergam foarte mult, pentru ca ma pregateam pentru un maraton. Am ramas socata cand am vazut cum arata spitalul, era ceva infiorator“, sustine Raluca.

”Am avut si am propuneri de colaborare cu Universitatea Bucuresti si cu Politehnica din Bucuresti. Cunosc cativa profesori tineri aici care au studiat afara, s-au intors in tara, iar acum fac treaba foarte buna. Ii admir! De la ei ar putea sa inceapa adevarata schimbare in bine a Romaniei“,  cochide, cumva optimist, Raluca Ada Popa. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img