joi, 28 martie, 2024

Romania a pierdut partida cu Suedia, scor 1-2, prima din campania de calificare la Euro 2020. Dupa meci, Cornel Dinu, fostul selectioner al echipei nationale, l-a atacat dur pe Cosmin Contra, acuzandu-l ca nu stie sa faca schimbari si nici antrenamente.

Distribuie:

Publicat:

Oamenii de stiinta au descoperit ca ii pot ajuta pe baietii care sufera de cancer sa isi prezerve fertilitatea pana la maturitate. Unul din trei copii ramane infertil din cauza tratamentului cu radiatii sau a chimoterapiei care le salveaza vietile. Adultii diagnosticati cu cancer au posibilitatea de a-si ingheta sperma, ovule sau embrioni, la clinici specializate. Pentru copiii care nu au ajuns la pubertate, acest fapt nu este posibil in prezent, potrivit  Gandul.info.

Kyle Orwig, cercetator specializat in reproducere la Universitatea din Pittsburgh, a declarat ca „problemele de fertilitate pentru copiii care sufera de cancer au fost ignorate pana acum. Multi dintre noi visam sa crestem mari si sa ne facem propriile familii. Speram ca cercetarile noastre sa ii ajute pe cei mici sa faca acest lucru”.

Procedura pe care Orwig si echipa sa au utilizat-o a fost urmatoare: a fost prelevat tesut testicular de la o mamuta care nu ajunsese la perioada de pubertate. Ulterior, cand animalul a ajuns in perioada mai sus mentionata, mostrele au fost implantate sub piele, unde au format sperma „activa”. Mai tarziu, sperma obtinuta a fost utilizata pentru o fertilizare in virtro, in urma careia s-a nascut Grady, o maimutica femela. Deoarece experimentul s-a dovedit un succes, in urmatorii ani ar putea incepe testele pe oameni. D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img