vineri, 29 martie, 2024

Romania, cea mai pregatita tara din ECE pentru a oferi servicii avansate in cloud (studiu)

Distribuie:

Publicat:

Romania este cea mai pregatita tara din Europa Centrala si de Est pentru a oferi servicii avansate in cloud pe infrastructura fixa si mobila, in conditiile in care traficul de date in cloud la nivel global va creste de peste patru ori pana la finalul anului 2019, se arata intr-un studiu de specialitate remis luni AGERPRES.

 Traficul de date in cloud va creste, pana la finalul anului 2019, de la 2,1 la 8,6 zettabytes (ZB), depasind ritmul de crestere al traficului centrelor de date, estimat a se tripla in aceeasi perioada (de la 3,4 la 10,4 ZB), potrivit celui de-al cincilea studiu anual Cisco Global Cloud Index (2014-2019).

Componenta cloud devine din ce in ce mai importanta, fie ca este vorba de cloud privat, hibrid sau public. Global Cloud Index subliniaza ca traficul de date pe acest segment va creste cu peste 30% in orice regiune a lumii in urmatorii cinci ani.

“Romania nu face exceptie, de aceea companiile mari, dar si institutii ale statului adopta tot mai mult astfel de servicii, iar utilizatorii individuali doresc sa aiba acces la continutul si serviciile lor de aproape oriunde si de pe orice dispozitiv, avand asteptarea ca datele lor sa fie in siguranta. Extinderea acestor tipuri de servicii, alaturi de utilizarea la scara tot mai mare a dispozitivelor mobile, vor genera si o crestere a aplicatiilor de cloud mobil. Astfel se creeaza oportunitati foarte mari pentru operatorii de profil care vor deveni jucatori tot mai importanti in ecosistemul industriei de telecomunicatii’, spune Dorin Pena, director general Cisco Romania.

In momentul de fata, 73% dintre date sunt stocate pe PC-uri. Pana in 2019, 51% dintre date vor fi stocate pe smartphone-uri, tablete, module M2M. Pe masura ce se mareste volumul de date stocate, specialistii estimeaza o cerere si o utilizare in crestere a serviciilor de stocare in cloud. Pana in 2019, 55% dintre utilizatorii de Internet la nivel global care beneficiaza de conexiune in propria locuinta vor utiliza solutii personale de stocare in cloud (fata de 42% in 2014). Potrivit estimarilor Cisco, pana in 2017, traficul de date la nivel global generat de smartphone-uri (201 EB/an) va depasi volumul de date stocate pe aceste dispozitive (179 EB/an), lucru care presupune extinderea capacitatilor de stocare in cloud.

America de Nord va avea cel mai mare trafic de date in cloud (3,6 ZB) pana in 2019. Regiunea va fi urmata de Asia Pacific (2,3 ZB) si Europa de Vest (1,5 ZB). America de Nord va avea, de asemenea, cel mai mare volum de trafic in centrele de date (4,5 ZB), urmata de Asia Pacific (2,7 ZB) si Europa de Vest (1,8 ZB).

Volumul de incarcare in zona de cloud public va avea o rata anuala de crestere de 44% pana in 2019, iar volumul de incarcare pe zona de cloud privat va evolua intr-un ritm mai lent, avand o rata anuala de crestere de 16% pana in 2019. Pana in 2019, 56% din volumele de incarcare vor fi in centrele de date in cloud, in crestere de la 30% in 2014.

In 2015, 81 de tari au indeplinit toate criteriile pentru a oferi servicii avansate de cloud pe retele mobile, in crestere semnificativa fata de 2014 cand doar 21 de tari se calificau. Anul acesta, 119 tari au indeplinit toate criteriile pentru a oferi servicii avansate de cloud pe retele fixe, fata de 109 tari in 2014.

SURSA:AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img