vineri, 19 aprilie, 2024

Romania, denigrata de un membru al Guvernului

Distribuie:

Publicat:

Grigore Culian, fondatorul ziarului “New York Magazin” si unul dintre cei mai respectati ziaristi romani in SUA a vorbit la ”Secvential” despre socul pe care l-a avut cand a descoperit expozitia care a condus la scandalul “Poneiul roz”, din perioda in care actualul ministru al Culturii Corina Suteu ocupa functia de director al Institutului Cultural Roman din New York.

”A fost un accident aceasta descoperire a mea. Am fost contactat telefonic de domnul Robert Horvath si John Gabriel Marinescu, ambii cu expertiza in arta (…). Deci erau doi oameni care cunosteau simbolurile si, sincer sa fiu, nu am sesizat la inceput cand am vizitat expozitia mai nimic… M-am uitat cu curiozitatea unui neavizat in a face critica. Ulterior am observat ca pe peretii expozitiei si pe obiectele expuse erau o serie de simboluri clar cu o tenta de antisemitism.

Spre exemplu, era pictata pe pereti o menora, simbolul statului Israel, pe care erau pictati dolari si alte semne obscene  – un afront deschis fata de Tara Sfanta. Toate mascate intr-o serie de obiecte care cuprindeau tot obscenitati.”

Grigore Culian a relatat si momentul in care politia a ajuns la galeria unde se desfasura expozitia.

”Initial politia a venit la fata locului dupa ce din expozitie au fost extrase Poneiul roz si alte obiecte expuse acolo. Nu au putut extrage, insa, picturile de pe pereti. Am luat legatura indata cu directorul Ligii antidefaimare care are sediul la 3 strazi de cladirea institutului, incercand sa aplanez aceasta ”bomba”, sa spun asa, incercand sa-l conving ca, de fapt, activitatea Institului Cultural Roman nu este antisemita. Adica am incercat pur si simplsu sa-mi apar tara, fiindca era o neglijenta grava a doamnei Suteu”, a explicat Culian.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img