joi, 28 martie, 2024

Romania in topul european dupa numarul pacientilor infectati de hepatita C. Vezi ce reprezinta, care sunt simptomele si caile de transmit

Distribuie:

Publicat:

Hepatita C este o boala virala infectioasa care afecteaza in principal ficatul. In prezent Hepatita C este una din cele mai raspandite afectiuni din lume. In ceea ce priveste Romania, statistica spune ca tara noastra inregistreaza cel mai mare numar de pacienti din Europa care sufera de aceasta maladie.

In cele mai multe cazuri simptomele acestei boli lipsesc sau sunt necaracteristice si usor pot fi confundate cu ale altor boli. Asadar, pentru a o depista este nevoie de un test de sange.

Simptomele Hepatitei C

In cazurile in care simptomele sunt prezente, acestea pot fi: oboseala, febra, lipsa apetitului, disconfort si dureri abdominale, diaree, fecale deschise la culoare, urina inchisa la culoare, icter.

Hepatita  C evolueaza spre ciroza lent. Astfel, pot sa treaca mai mult de 20 de ani intre momentul infectarii si aparitia unor complicatii grave ca ciroza si cancer hepatic. De asemenea, cercetarile au constatat ca barbatii prezinta o probabilitate mai mare de a avea o evolutie mai rapida a bolii decat femeile.

Caile de transmitere

In principal virusul se transmite  prin sange cantaminat, mai putin prin fluide corporale. Astfel, acesta poate fi transmis prin contacte sexuale neprotejate, de la mama la copil in timpul sarcinii ori la nastere.

Virusul poate rezista in mediul exterior de la 16 ore la 4 zile, astfel incat contactul incidental cu sange sau obiecte molipsite reprezinta un risc mare de contaminare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img