marți, 19 martie, 2024

Romania incepe sa foloseasca softul care va colecta datele din 5 milioane de dosare din sistemul public de pensii

Distribuie:

Publicat:

 

Noul soft care va aduna datele din cele aproape 5 milioane de dosare din sistemul public de pensii va fi folosit, începând de vineri, în procesul de evaluare a dosarelor din toată țara, informează Mediafax.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţă că a participat joi, alături de echipa Casei Naționale de Pensii și de reprezentanții tuturor caselor teritoriale de pensii, la o demonstrație a modului în care funcționează noul soft și au fost parcurși câțiva dintre pașii pe care îi presupune operațiunea de evaluare a unui dosar.

De altfel, în etapa de testare a softului au fost deja evaluate 820 de dosare. „Ne-am propus ca, în termen de un an, cu efortul susținut al colegilor din casele de pensii din țară, să ducem la bun sfârșit întregul proces de evaluare. Am identificat, de asemenea, soluții pentru suplimentarea personalului necesar procesului de evaluare, pentru că această procedură nu trebuie să afecteze activitatea curentă a caselor și nici efortul de recuperare a restanțelor în recalcularea dosarelor. I-am îndemnat pe toți colegii din casele teritoriale de pensii să fie riguroși în munca pe care o vor depune, pentru că de acuratețea datelor introduse va depinde pensia pe care o vor primi, lună de lună, milioane de beneficiari, după recalculare”, arată Raluca Turcan.

Softul include o matrice de colectare detaliată a datelor din aceste dosare tocmai pentru a permite, ulterior, recalcularea pensiilor în funcție de formula pe care o va stabili noua lege, după dezbaterea ei în Parlament.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img