miercuri, 24 aprilie, 2024

Romania, lider european la numarul de decese ce puteau fi evitate

Distribuie:

Publicat:

Romania se numara printre tarile europene cu cel mai mare numar al deceselor ce puteau fi evitate prin ingrijire medicala adecvata.

Bulgaria, Lituania, Romania si Letonia se afla pe primele locuri ale listei privind decesele ce nu au fost astfel evitate, la nivelul anului 2012, se arata intr-o statistica a Eurostat, citata de Novinite.

In schimb, tarile europene cu cea mai scazuta rata a deceselor ce puteau fi evitate prin tratament medical sunt Franta, Spania, Italia si Olanda.

De asemenea, tara noastra are printre cele mai ridicate niveluri ale deceselor ce puteau fi prevenite, alaturi de Ungaria, Letonia si Lituania, in timp ce Italia, Spania, Cipru si Grecia au cele mai mici niveluri din acest punct de vedere.

Studiul privind anul 2012 arata ca nu s-au inregistrat schimbari semnificative fata de anul 2011.

“In anul 2012, peste 590.000 de decese din UE ar fi putut fi evitate cu sisteme de ingrijire medicala care sa ofere tratamente medicale eficiente si la timp”, noteaza Eurostat. De asemenea, moartea a peste un milion de persoane putea fi prevenita prin interventii medicale mai bune.

Astfel, numarul total al celor care au murit, in 2012, in UE, din cauza ca nu au primit ingrijire medicala corespunzatoare se ridica la peste 1,2 milioane de oameni – deoarece unele dintre aceste decese puteau fi atat evitate, cat si prevenite.

Principala cauza a mortalitatii evitabile a fost reprezentata de bolile cardiace ischemice.

Decesele ce puteau fi evitate sau prevenite nu reprezinta, potrivit Eurostat, un mijloc precis prin care se masoara al calitatii sanatatii in statele membre UE.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img