joi, 28 martie, 2024

ROMANIA:O insula de stabilitate si securitate in regiunea Marii Negre

Distribuie:

Publicat:

Damon Wilson, vicepresedinte executiv al Atlantic Council, a vorbit la o ”Editie speciala” de la Realitatea TV, moderata de jurnalistul Ion. M. Ionita, despre culisele politicii internationale ale vremurilor tulburi pe care le traieste Romania, dar si despre parteneriatul strategic al tarii noastre cu SUA si cu NATO.

Fostul asistent special al presedintelui SUA se afla intr-o vizita in Romania ca reprezentant al Consiliului Atlantic al SUA ca sa continue eforturile comune cu tara noastra in regiune, pentru a acorda atentie speciala securitatii in Marea Neagra. Acesta priveste cu ingrijorare spre ceea ce se intampla la granitele Romaniei, mai ales pe probleme de securitate.

”Consider ca trebuie sa mearga mai departe alianta Romaniei cu SUA, parteneriatul strategic cu SUA trebuie sa mearga in mare viteza pentru a obtine un rezultat bun sa fie un factor de stabilitate intr-o regiune multiculturala”, a declarat Wilson.

Damon Wilson priveste cu ingrijorare perspectivele regiunii, mai ales dupa agresiunea Rusiei in Ucraina, dupa anexarea ilegala a Crimeei. ”Problema pe care o avem acum este contextul evenimentelor. In SUA care a fost un actor important in regiune are loc o dezbatere interna fundamentala privitoare la rolul sau in lume. Combinatia cu sentimentul incredibil de incertitudine din Europa.

Este foarte neclar in ce directie se indreapta UE, Europa, este o foarte mare presiune daca ne gandim la institutiile europene. Europa se confrunta cu o criza. Rusia din Est, Putin schimba securitatea europeana si sfideaza principiile care au acordat stabilitate in Europa atatea decenii, cu invazia in Ucraina si anexarea Crimeei. Toate acestea pe langa chestiunile complicate care vin din sud, razboiul din Siria, Irak, Libia, acest val incredibil de refugiati si imigranti care vine in Europa”, a declarat vicepresedintele executiv al Atlantic Council.

Damon Wilson este de parere ca sunt vremuri tulburi, exista adevarate provocari pe care Alianta (n.r. NATO) sa se concentreze si sa le abordeze. ”Incepand din Romania, cu accent pe stabilizarea si securizarea regiunii Marii Negre, o regiune care este vulnerabila in fata unpr noi instabilitati in viitorul apropiat”, a completat Wilson.

Regiunea Marii Negre este extrem de importanta pentru SUA. A fost sporita prezenta soldatilor americani, acestia au cooperat cu militarii romani in regiune. ”Rusia si-a sporit forta militara. O flota ruseasca la Marea Neagra la fel de mare ca cea nordica si ancorata in Crimeea, aproape ca taie Marea Neagra in doua si schimba dinamica. Fortele adunate in Crimeea au un impact direct asupra capacitatii Rusiei, prin comunicatiile, informatiile si fortele militare – de a avea impact asupra Romaniei, Bulgariei, Turciei, dar mai ales Georgiei in moduri care nu erau posibile in urma cu doi ani”, a adaugat acesta.

Pentru a restabili balanta Romania ar trebui sa joace un rol critic, deoarece este o insula de stabilitate si securitate in aceasta regiune tulbure. Potrivit lui wilson, Romania trebuie sa ajute la consolidarea sentimentului de securitate, de stabilitate si de prosperitate pe masura ce aceasta regiune dse indreapta spre Europa. ”Esye in scop sa avem o prezenta a SUA si a NATO la Marea Neagra in colaborare cu Turcia, Bulgaria, Romania, Georgia”, a completat Damon Wilson.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img