joi, 18 aprilie, 2024

Romania, pe locul doi in Europa, in privinta obezitatii in randul tinerilor

Distribuie:

Publicat:

Statiticile scot in evidenta un fapt ingrijorator: Romania ocupa locul doi in Europa in privinta obezitatii in randul tinerilor. Desigur, cand dorim sa ne mentinem copiii sanatosi trebuie sa facem fata unei importante provocari, dulciurile.

Consecintele consumului excesiv de dulciuri se observa cu ochiul liber: in drumurile noastre prin parcuri sau la un loc de joaca constatam ca numarul copiilor supraponderali a crescut destul de mult in comparatie cu etapa dinaintea anului 1989, cand piata nu era sufocata de atatea dulciuri. 

Copiii sunt tentati sa testeze varietatea dulciurilor

Acum, copiii sunt tentati sa testeze varietatea dulciurilor si le consuma frecvent, chiar si pe strada. Odinioara, dulciurile erau preparate in familie din ingrediente mai sanatoase, mai hranitoare, supravegheate de mama sau de bunica copilului. Deserturile preferate contineau, deseori, branza de vaci,  stafide, oua, o portie de ciocolata, iar fructele erau la ordinea zilei.

In zilele noastre, dulciurile contin multe chimicale

In zilele noastre, dulciurile contin multe chimicale si coloranti alimentari. Din cauza excesului de dulciuri, prima care are de suferit este dantura copilului.  Totusi, chimicalele din compozitia dulciurilor nesanatoase au efecte asupra intregului organism si incurajeaza obezitatea, totdeauna in stransa legatura aparitia diabetului. Totodata, obezitatea in cazul copilului are efecte negative asupra inimii, iar copilul va obosi mult mai repede. De asemenea, copilul obez va avea probleme cu hipertensiunea arteriala. In acelati timp, excesul de dulciuri contribuie la cresterea nivelul de zahar din sange, un simpton specific diabetului  In acest caz, copilul va trebui sa stea departe de dulciuri.

Retete sanatoase si gustoase

Piureul de banane

Pentru o portie, folosim urmatoarele ingrediente: doua linguri de cereale integrale (ovaz), doua banane, o lingura de miere, cate o lingurita de scortisoara, una de iaurt, una de cacao si o cescuta de lapte. Ingredientele se  amesteca intr-un robot de bucatarie pana se omogenizeaza. Ca aroma, folosim o lingurita de vanilie.

Desert de fructe cu iaurt

Intr-un robot de bucatarie amestecati mai multe ingrediente: un pahar de capsuni, unul de mandarine, o ceasca de chefir, o aroma speciala (frunze  de menta, de exemplu). Indulciti desertul cu doua lingurite de miere.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img