vineri, 19 aprilie, 2024

Romania primeste 33 de miliarde de euro din totalul de 750 de miliarde puse la bataie de UE

Distribuie:

Publicat:

România are alocată a 7-a cea mai mare sumă dintre țările membre ale Uniunii Europene în planul formidabil de relansare și dezvoltare economică de după criza Covid-19.

Potrivit documentelor oficiale, țara noastră ar avea dreptul să primească, sub formă de ajutoare și împrumuturi în condiții foarte avantajoase, până la 33 de miliarde de euro din totalul de 750 de miliarde puse la bătaie de UE.

România este pe locul 7 în acest impresionant top. 33 de miliarde de euro sunt puse la bătaie pentru repornirea și reconstrucția țării. Sunt puține restricții în acest plan: UE nu ni-i dă ca să-i fure politicienii sau ca să fie plătite pomeni electorale, să fie băgați în salariile bugetarilor sau în pensii.

În rest, se poate face aproape orice: construcția de autostrăzi, aeroporturi, căi ferate, spitale, școli, conducte de gaze și canalizare, irigații, asfaltarea drumurilor, digitalizarea învățământului și a administrației, ecologizarea țării etc.
Mai rămâne ca politicienii să-și dorească acest formidabil salt spre viitor la care are ocazia acum România.
Ce criterii au contat: populația, media șomajului, PIB-ul, considerente politice și sociale

Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, a descris criteriile care s-au luat în calcul la împărțirea banilor: „Există un mecanism sofisticat de calcul care a dus la aceste rezultate, iar el, în principiu, include totalul populației, media șomajului din ultimii cinci ani comparată cu media Uniunii sau PIB-ul. Cum există diferențe între țările Uniunii, s-au plafonat niște cifre la anumiți parametri. Dincolo de calculul economic, există niște considerente politice și sociale ale alocării. În acest caz de care vorbiți, al pre-alocării naționale, ați putut observa că țările care au beneficiat de cele mai mari sume sunt și țările care au suferit cel mai mult de pe urma crizei economice“.

Sursa

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img