News Flash:

Romania primeste 5 milioane de euro pentru proiecte de mediu ce vizeaza de la reducerea prafului la protejarea lupilor

1 Mai 2014
1815 Vizualizari | 0 Comentarii
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.9242 RON (-0.0017)
USD: 4.1233 RON (-0.0026)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Romania a obtinut o finantare de aproape 5 milioane de euro pentru derularea a sase proiecte de mediu, vizand de la reducerea prafului in Capitala la protejarea lupilor si ursilor, dar si a pesterilor din Carpati, prin programul Life+ al Uniunii Europene.

 Comisia Europeana a aprobat finantarea a 225 de noi proiecte in cadrul programului Life+, fondul pentru mediu al Uniunii Europene. CE va contribui cu aproximativ 282 de milioane de euro la cofinantarea acestor proiecte ale caror bugete totalizeaza aproximativ 589 milioane de euro.

In cadrul programului, sase proiecte de mediu din Romania au obtinut o finantare in valoare de aproape 5 milioane de euro in cadrul diferitelor componente ale programului Life+. Ele includ un proiect al Primariei Bucuresti referitor la evaluarea conditiilor de mediu (componenta Life+ Politica si Guvernanta de Mediu), patru proiecte de conservare a naturii si faunei (componenta Life+ Natura), precum si un proiect de constientizare a impactului de mediu in cazul producerii si utilizarii echipamentelor electrice si electronice si de promovare a energiei verzi (componenta Life+ Informare si Comunicare).

Proiectul Life ADB (Primaria Bucuresti), pentru care s-a obtinut o finantare de 500.000 de euro, vizeaza demonstrarea unor metode specifice pentru coagularea particulelor de praf in zonele urbane prin intermediul unor agenti de coagulare a prafului, reducand particulele in suspensie (PM10). Un proiect-pilot va fi desfasurat in intreg Bucurestiul, unde pe bulevardele si strazile cu trafic intens vor fi imprastiati agenti diferiti (unul pe baza de acetat de magneziu si de calciu, altul pe baza unei solutii realizate exclusiv din compusi naturali). Proiectul va sprijini confirmarea variabilelor (rezistenta la inghet-dezghet, anotimpul, conditiile meteorologice, datele privind traficul) si parametrilor (concentratia, dilutia etc.) optimi pentru determinarea agentului de coagulare a prafului cel mai potrivit pentru Bucuresti.

In cadrul componentei Life+ Natura, Romania a obtinut o finantare de 4,1 milioane de euro pentru patru proiecte.

Proiectul Wolflife, derulat de Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea, are ca obiectiv mentinerea unei populatii viabile de lupi in Muntii Carpati. Zona vizata de proiect consta in partea centrala si de sud a Carpatilor Orientali, care cuprinde 18 situri din reteaua Natura 2000 in care lupii sunt protejati. Datele obtinute in cursul proiectului vor constitui punctul de plecare pentru elaborarea unui plan de actiune eficace pentru mentinerea unei populatii viabile de lupi.

Life+ReHabHu, derulat de Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara, vizeaza restabilirea unui statut de conservare favorabil pentru trei tipuri de habitat natural din muntii Poiana Rusca: padurile de fag, de stejar-carpen si de Tilio-Acerion. Aceste habitate s-au degradat in principal din cauza exploatarii la scara mare a resurselor minerale.

Proiectul Life for Bear, derulat de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti, are ca obiectiv protejarea intregii populatii de ursi din regiunea carpatica din Romania, care reprezinta aproximativ 35 la suta din numarul total al ursilor bruni din Europa. Aria vizata de proiect cuprinde aproximativ 30 la suta din suprafata totala a Romaniei, iar obiectivele principale ale proiectului sunt actualizarea planului de gestionare a populatiei de ursi bruni din Romania, consolidarea statutului de conservare a speciilor si desfasurarea unor activitati specifice pentru a reduce incidentele implicand oameni si ursi.

Un alt proiect, derulat de Agentia pentru Protectia Mediului Timis, vizeaza conservarea habitatului de tip "pesteri care nu sunt deschise publicului" din parcul national situat in vestul Romaniei, precum si protejarea faunei care traieste in acest habitat. Proiectul vizeaza in primul rand reabilitarea a 110 pesteri inchise publicului care in prezent se afla intr-o stare de degradare si sunt poluate, conservarea a 14 specii de liliac si elaborarea de bune practici pentru gestionarea habitatului in cauza.

In cadrul componentei Life+ Informare si comunicare, Romania are aprobat un proiect cu o finantare de 400.000 de lei. Prin proiectul Ecotic Life+ Caravan, Asociatia Ecotic isi propune sa sensibilizeze opinia publica privind chestiunile de mediu legate de fabricarea si utilizarea echipamentelor electrice si electronice, precum si de gestionarea deseurilor rezultate. De asemenea, proiectul vizeaza promovarea energiei verzi, punand un accent special pe gospodariile si elevii din Romania.

Life+ este instrumentul financiar european pentru mediu si dispune de un buget total de 2,1 miliarde de euro pentru perioada 2007 - 2013. Comisia a lansat in fiecare an cate o cerere de propuneri de proiecte Life+.

Programul Life va continua in perioada 2014 - 2020 in cadrul noului Regulament Life pentru mediu si politici climatice. Pentru aceasta perioada, programul are la dispozitie un buget total de 3,4 miliarde de euro, in preturile din decembrie 2013, si va cuprinde un subprogram pentru mediu si un subprogram pentru politici climatice.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1297 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015664 (s)