sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Romanii din Italia care vor sa-si deschida afaceri au sprijin din partea ambelor state

Distribuie:

Publicat:

Aflat într-o vizită oficială la Roma, ministrul  pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat Ștefan-Radu Oprea s-a întâlnit, în cadrul unei reuniuni bilaterale, cu Luigi di Maio, viceprim-ministru și ministru al dezvoltării economice, muncii și politicilor sociale din Italia.

Cele două părți au semnat Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea pe terţe pieţe, un document ce conturează, practic, mecanismele prin care s-ar putea crea o nouă dinamică între cele două economii.

Mai exact Memorandumul prevede sprijin instituțional pentru accesul pe piața celuilalt stat prin evenimente gen forumuri de afaceri, misiuni economice etc, oferirea reciprocă de informații privind comerțul și oportunitățile de investiții, identificarea zonelor economice capabile să genereze schimburi comerciale între cele două țări, dar și încurajarea mediilor de afaceri din Italia și România să dezvolte legături comerciale.

În acest sens, al intensificării legîturilor bilaterale, ministrul Oprea a prezentat marile proiecte care vor fi făcute în parteneriat public-privat în România și care ar putea interesa companiile italiene.

“Existenţa unei comunităţi mari a românilor în Italia – de peste 1,2 milioane persoane, ca şi a celei italiene din România, afinităţile sociale şi culturale, o structură antreprenorială foarte apropiată, marcată de preponderenţa IMM-urilor în economia ambelor ţări, interesele noastre comune, precum şi Parteneriatul Strategic consolidat încheiat în 2008 sunt principalele motoare ale unei relaţii economice bilaterale foarte dinamice şi echilibrate, care a ajuns la fluxuri de mărfuri de peste 15,5 miliarde euro anual,” a mai spus Ștefan-Radu Oprea.

De asemenea, vice-premierul Di Maio a avut cuvinte de laudă despre mandatul eficient la României la Preşedinţia Consiliului UE, considerându-l ambiţios şi în acelaşi timp realist.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img