joi, 28 martie, 2024

Romanii scot mai multi bani din buzunare pentru gazele naturale din cauza conducerii E.ON! Subjugarea romanilor, un vis devenit realitate

Distribuie:

Publicat:

Pretul gazelor va creste cu 5-6% de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici, care vor fi protejati pe parcusul anului de eventuale cresteri neasteptate de preturi pe piata libera, a declarat, joi, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, prezent la o dezbatere pe teme energetice, scrie Agerpres.

“De la 1 aprilie, conform Ordonantei de Urgenta 64 (din 2016 – n.r.), care este in dezbatere in Parlament si consideram ca va fi aprobata, incepe procedura de liberalizare totala a pietei de gaze naturale din Romania, cu referire exacta catre piata casnica. De la 1 aprilie nu va mai exista un pret reglementat pentru productia de gaze si vor ramane reglementate doar celelalte elemente ale pretului final: tarifele de retea, de furnizare si elementele care sunt considerate monopol naturale”, a spus Havrilet. 

Potrivit acestuia, masura va duce la o majorare intre 5 si 6% a preturilor actuale pentru populatie. 

“In previziunea noastra, avand in vedere evolutia preturilor internationale care sunt la acelasi nivel sau foarte apropiat fata de gazele din productia interna, consideram o crestere de cativa lei pe MWh, adica o crestere intre 5 si 6% pe mia de metri cubi”, a precizat presedintele ANRE. 

El a subliniat ca populatia este protejata in fata unor fluctuatii majore a preturilor pe piata libera, avand in vedere metodologia stabilita de ANRE pentru achizitia gazelor destinate consumului casnic. 

“ANRE a stabilit o metodologie potrivit careia achizitia gazelor pentru populatie sa se faca pentru un an de zile pentru o perioada de iarna, respectiv octombrie – aprilie. Asta inseamna ca furnizorii care sunt atasati acestei pietei vor cumpara gaze la pretul de acum pentru un an intreg. Aceasta inseamna ca consumatorul casnic este protejat impotriva unei cresteri neasteptate de pret”, a mai spus Havrilet. 

Virgil Popescu, care este vicepresedinte al Comisiei pentru Industrie si Servicii din Camera Deputatilor, a declarat ca atat E.ON cat si ENGIE au cerut ANRE majorarea tarifelor pentru distributia si furnizarea gazelor naturale, in contextul in care Parlamentul ar trebui sa aprobe prin lege Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.64/2016 pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr.123/2012.

Proiectul de lege a fost dezbatut joi la Comisia pentru Industrie si Servicii din Camera Deputatilor. “Miercuri a fost a treia sedinta a Comisiei de Industrii in care se discuta Ordonanta 64 din 2016 care presupune o liberalizare a pretului la gaze naturale incepand cu 1 aprilie 2017, in sensul ca producatorii de gaze au obligatia sa puna un procent din productia lor de gaze pe bursa, pentru a fi achizitionate de catre furnizori si distribuitori pentru consumatorii casnici. In paralelel cu acest lucru, pana la 31 decembrie 2021, aceeasi OUG stabileste ca pretul la consumatorul casnic ramane reglementat de ANRE. Practic, chiar daca pretul va creste usor la producator, ANRE are in continuare competenta, pana in 2021, sa reglementeze pretul consumatorului casnic astfel incat acesta sa nu sufere. In mod neasteptat pentru mine, cei mai vocali opozanti ai acestei ordonante au fost furnizorii si distribuitorii de gaze, care au sustinut ca pretul va creste cu 40% pana la sfarsitul anului. Aceeasi distribuitori care au cerut luna trecuta aprobarea ANRE pentru marirea tarifului de distributie si furnizare incepand cu 1 aprilie 2017, exact data intrarii in vigoare a prezentei Ordonante. Delgaz, care este firma de distributie a E.ON, a cerut marirea tarifului de distributie cu 74%, iar E.ON cresterea tarifului de furnizare cu 40%. Distrigaz Sud, firma de distributie a ENGIE, a solicitat majorarea cu 6,6%, iar ENGIE a tarifului de furnizare cu 22 %. Eu sper ca ANRE nu va accepta astfel cresteri”, a declarat deputatul Virgil Popescu. 

In plus, deputatul acuza de ipocrizie conducerea E.ON Romania: “Nu poti sa plangi de mila populatiei si a consumatorului casnic, cand tocmai tu ai cerut majorari de tarife. Voi propune Comisiei de Industrie, ca amendament al PNL, obligarea Guvernului ca pana la 30 septembrie 2017 sa defineasca consumatorul vulnerabil precum si schema de ajutor astfel incat acesta sa nu fie afectat de o eventuala crestere a pretului la gaze in iarna 2017-2018”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img