joi, 28 martie, 2024

Rubla a atins un nou record de depreciere

Distribuie:

Publicat:

Moneda nationala a Rusiei isi continua prabusirea, joi, evoluand la minime istorice fata de dolar si punand o noua presiune pe autoritati pentru a actiona in fata unei crize economice care se anunta din ce in ce mai grava din cauza degringoladei pietei petroliere. Dupa ce a atins miercuri nivelele minime din zilele negre din decembrie 2014, rubla isi continua joi caderea libera in conditiile in care pretul barilului de petrol, principala sursa de venituri a Rusiei, alaturi de gaz, ramane orientat in scadere. La putin timp dupa deschiderea Bursei din Moscova, rubla pierdea circa 3% fata de dolar, care a atins 84,81 ruble, nivel nemaivazut dupa ce autoritatile ruse au taiat trei zerouri din moneda in timpul crizei financiare din 1998. Euro a urcat la 92,55 ruble, cel mai mic nivel din decembrie 2014, cand a atins 100 de ruble. Prabusirea cotatiei petrolului indica faptul ca economia rusa, vizata si de sanctiunile occidentale din cauza crizei ucrainene, ar urma sa ramana in recesiune in acest an si ca bugetul va fi privat de o parte importanta a veniturilor.

Banca centrala a asigurat miercuri ca stabilitatea financiara nu e amenintata. Dar caderea rublei incepe sa capete proportii ingrijoratoare, in conditiile in care a pierdut peste 12% din valoarea sa fata de dolar in mai putin de trei saptamani. Rusia obtine majoritatea veniturilor bugetare din vanzarile de hidrocarburi iar prabusirea pietei petrolului pune sub semnul intrebarii speranta unei relansari economice, dupa recesiunea profunda din 2014. Guvernul a anuntat deja ca se pregateste de noi reduceri bugetare pentru a se adapta la cursul actual.

O banca importanta a intrat in faliment

Tot joi, autoritatile ruse au anuntat intrarea in faliment a unei importante banci care are clienti foarte bine plasati, Vneshprombank, devenita prea fragila din punct de vedere financiar, devenind astfel unul dintre cele mai mari falimente din ultimii ani in aceasta tara. Banca centrala a anuntat intr-un comunicat ca a retras licenta bancara pentru aceasta banca, clasata pe locul 40 din punct de vedere al activelor, dintr-un total de peste 700. In decembrie, banca fusese plasata sub tutela. Dosarul este deosebit de delicat avand in vedere importanta acestei banci: salvarea sa ar fi costat foarte mult dar si falimentarea risca sa fie dureroasa pentru creditori si din punct de vedere al despagubirii deponentilor. Potrivit Forbes, Vneshprombank numara printre clientii sai membri ai familiei ministrului Apararii Serghei Shoigu, ai vicepremierului Dmitri Kozak, al sefului comitetului olimpic rus Alexandr Jukov si ai ambasadorului rus in Ucraina, Mihail Zurabov. Presa rusa mai evoca printre clienti Biserica ortodoxa si societatea petroliera Transneft. Dupa o ancheta, banca centrala a afirmat ca banca a mintit in privinta calitatii si a valorii reale a activelor o perioada lunga de timp si a construit un “sistem de falsificare a conturilor”. Gaura in capital este evaluata la 187 de miliarde de ruble (doua miliard4e de euro). Pe langa Vneshprombank, banca centrala a mai inchis joi Miraf-Bank, clasata pe locul 358, si Turbobank (662).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img