vineri, 29 martie, 2024

RUPTURA TOTALA intre Belarus si Rusia: Anuntul facut de Aleksandr Lukasenko

Distribuie:

Publicat:

Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a denuntat vineri decizia Rusiei de a introduce controale la frontiera dintre cele doua tari, care fac parte din aceeasi uniune vamala, informeaza AFP.

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anuntat la sfarsitul lui ianuarie introducerea de controale in trei regiuni de frontiera cu Belarus, pentru a ‘crea conditiile necesare menite sa asigure securitatea frontierei’, scrie agerpres.ro.

Acest anunt a intervenit la nici trei saptamani dupa decizia presedintelui Lukasenko de a suprima regimul de vize pentru cetatenii din 80 de tari, printre care toate tarile din UE, SUA si Japonia, in cazul in care durata sederii in Belarus nu depaseste cinci zile. ‘Cum poate fi acest lucru o amenintare la adresa securitatii nationale a Rusiei?’, si-a exprimat indignarea Lukasenko vineri, in timpul unei intalniri cu jurnalisti. ‘Avem dreptul sa luam aceasta decizie. Suntem o tara suverana si independenta’, a subliniat liderul belarus.

Controalele la frontiera dintre Belarus si Rusia au fost suprimate in anii 1990, cand cele doua tari au semnat un acord privind integrarea lor politica si economica.
Biroul de presa al Kremlinului a explicat la randul sau ca aceste controale la frontiera sunt ‘necesare pentru a reglementa vizitele cetatenilor din terte tari in regiunile de frontiera’ si nu vor avea ‘nicio consecinta’ asupra calatoriilor cetatenilor rusi si belarusi. ‘Rusia a oferit mereu o importanta asistenta economica si politica Republicii Belarus si continua sa o faca, dat fiind caracterul particular al relatiilor noastre de aliati’, a amintit serviciul de presa al Kremlinului, in conditiile in care Belarus ramane foarte dependent de hidrocarburi si de preturi de Moscova.

Belarus, fosta republica sovietica situata intre Polonia si Rusia, care este condusa de 20 de ani de liderul autoritar Aleksandr Lukasenko, a fost multa vreme tinta unor sanctiuni din partea comunitatii internationale, din cauza reprimarii opozitiei in aceasta tara.

Insa aceste sanctiuni au fost in parte ridicate dupa punerea in libertate a mai multor detinuti politici in 2015, an in care Lukasenko a fost reales pentru un al cincilea mandat prezidential.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img