News Flash:

Rusia a cerut Israelului să predea AIEA documentele privind programul nuclear al Iranului

3 Mai 2018
984 Vizualizari | 0 Comentarii
Moscow supports Libya political settlement efforts should be UN based Lavrov

Moscova a cerut joi Israelului să predea fără întârziere Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) documentele privind continuarea programului nuclear al Iranului, dacă acestea într-adevăr există, conform unei declaraţii făcute de ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citată de RIA Novosti.

'Dacă Israelul sau oricine altcineva a obţinut documente care - aşa cum se spune - dovedesc menţinerea de către Iran a planurilor de dezvoltare a armelor nucleare, aceste documente trebuie predate fără întârziere către AIEA, responsabilă pentru punerea în aplicare a Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune, JCPOA (The Joint Comprehensive Plan of Action)', a afirmat Lavrov.

Luni seara, premierul israelian Benjamin Netanyahu a dezvăluit, în direct la televiziunile israeliene, că guvernul său deţine 'copiile' a zeci de mii de documente originale iraniene obţinute în urmă cu câteva săptămâni de către serviciile secrete.

Aceste documente constituie 'dovezi noi şi concludente asupra programului de arme nucleare pe care Iranul l-a ascuns ani în şir de privirile comunităţii internaţionale în arhivele sale atomice secrete', a afirmat prim-ministrul israelian, fără să declare însă că Iranul şi-a încălcat angajamentele asumate în cadrul acordului din 2015, al cărui adversar înverşunat este premierul Netanyahu, potrivit AFP.

Acordul a fost încheiat în iulie 2015 la Viena între Republica Islamică şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania).

Acest acord este prezentat de susţinătorii săi din Occident ca fiind cea mai bună modalitate de a împiedica Iranul să se doteze cu bomba atomică, conform AFP. AGERPRES/

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1189 (s) | 23 queries | Mysql time :0.032624 (s)