News Flash:

Rusia a lansat un nou modul de andocare la Staţia Spaţială Internaţională

25 Noiembrie 2021
112 Vizualizari | 0 Comentarii
media 163341594491450900

Rusia a lansat miercuri un nou modul de andocare la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), Prichal, al doilea dispozitiv de acest tip plasat pe orbită de agenţia spaţială rusă în acest an după Nauka, inaugurat în luna iulie, informează AFP.

Potrivit imaginilor transmise în direct de agenţia spaţială rusă Roscosmos, racheta Soyuz 2.1B care a transportat în spaţiu modulul Prichal a decolat aşa cum era prevăzut la ora 13:06 GMT de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Prichal ("chei" în limba rusă) va servi ca nod permanent de andocare pentru segmentul rusesc al ISS alături de Nauka ("ştiinţă" în limba rusă), un modul ştiinţific a cărui lansare a fost amânată aproape 15 ani din cauza unor probleme tehnice.

Călătoria modulului Prichal spre ISS urmează să dureze două zile, iar conectarea sa - automată - la modulul Nauka este programată pentru vineri.

În iulie, conectarea modulului Nauka la avanpostul orbital a fost perturbată de pornirea inopinată a motoarelor modulului rusesc, un incident care a deplasat ISS în afara traiectoriei sale obişnuite timp de câteva minute.

Sectorul spaţial rusesc se confruntă după dezmembrarea Uniunii Sovietice cu probleme de finanţare, erori birocratice şi scandaluri de corupţie, potrivit Agerpres.ro.

Mai multe incidente tehnice au avut loc în ultimii ani şi au vizat atât zboruri spaţiale cu echipaj uman, cât şi lansări ale unor vehicule de tip cargo.

Cu toate acestea, Moscova şi-a înmulţit anunţurile privind o serie de proiecte spaţiale ambiţioase, precum construirea unei staţii spaţiale proprii, pentru a înlocui ISS, şi amenajarea unei baze pe Lună în colaborare cu China.

Săptămâna trecută, Rusia a stârnit controverse după ce a pulverizat un vechi satelit sovietic aflat pe orbită în urma testării unei rachete anti-satelit. Gestul a fost denunţat de autorităţile americane de la Washington, care l-au considerat periculos.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0759 (s) | 23 queries | Mysql time :0.023536 (s)