vineri, 19 aprilie, 2024

Rusia, lansare de rachete pe Marea Neagra! Acestea sunt capabile sa distruga tinte la distante uriase

Distribuie:

Publicat:

Rusia a inceput luni o serie de exercitii militare in Crimeea – peninsula ucraineana anexata de Moscova in 2014 -, in cadrul carora militarii rusi simuleaza actiuni de 'identificare a navelor unui inamic conventional', informeaza postul Radio Svoboda, citand un comunicat al Flotei Rusiei din Marea Neagra, potrivit ziarului ucrainean Zerkako nedeli.

La aceste exercitii, a caror durata nu este precizata, vor fi implicate sisteme de rachete de coasta, conform aceluiasi comunicat, ce mentioneaza ca in Crimeea sunt instalate baterii de rachete 'Bastion' si 'Ball'. 

Sistemul 'Bastion' este destinat acoperirii coastei pe o distanta de pana la 600 km. Sistemul 'Ball' este echipat cu rachete X-35 si este capabil sa distruga tinte la o distanta de pana la 120 km – atat ziua, cat si noaptea – in orice fel de conditii meteorologice. 

A doua etapa a exercitiului prevede desfasurarea sistemelor de rachete pe teren si schimbarea pozitiilor de foc. Etapa finala a actualelor aplicatii tactice vizeaza identificarea tintelor navale de suprafata si transmiterea informatiilor la punctul de comanda. 

Rusia a mai efectuat aplicatii cu bateriile de rachete 'Bastion' si 'Ball' in luna februarie in Crimeea, atunci exercitiul avand drept scop 'distrugerea tintelor marine' ale unui inamic conventional. 

In 2018, in zona capului Fiolent din Sevastopol (Crimeea) au intrat in functiune sisteme de rachete sol-aer S-400 Triumf, o noua generatie de sisteme rusesti de aparare aeriana, cunoscute sub codul NATO SA-21 Growler, conform presei ucrainene. 

In martie, armata rusa a efectuat exercitii pe 19 poligoane, inclusiv in apropierea frontierei cu Ucraina. Aproximativ 8.000 de militari si aproximativ 1.400 de echipamente militare au fost implicate in respectivele aplicatii, inclusiv lansatoarele de rachete 'Tornado', 'Grad' si 'Uragan', lansatoare de artilerie cu autopropulsie 'Hosta', 'Msta- S' si 'Acatia', sisteme autopropulsate de rachete antitanc 'Hrizantema'. 

Tot in martie, Rusia a efectuat exercitii militare in Crimeea, in care au participat trupele aeriene, flota si fortele aerospatiale rusesti. Potrivit unui responsabil militar rus, peste 2.500 de parasutisti si 600 de echipamente militare au fost implicati in acele exercitii. 

Noile exercitii ale Rusiei survin dupa aplicatiile marinei ucrainene in apropiere de Crimeea, care saptamana trecuta a simulat exercitii de aparare a coastei de sud a Ucrainei impotriva unei invazii dinspre mare. 

Ministrul apararii ucrainean Stepan Poltorak declarase la inceputul lunii aprilie ca Rusia a concentrat la granita cu Ucraina 19 grupuri tactice de peste 77.000 de persoane, potrivit portalului ucrainean LB. Aceasta concentrare de forte ar mai include 1.000 de tancuri, 2.300 de blindate, 1.100 de sisteme de artilerie si aproximativ 400 de alte sisteme de lupta, a indicat ministrul ucrainean. Potrivit mass media ucrainene, Moscova a dezmintit ca de obicei aceasta comasare de forte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img