joi, 28 martie, 2024

Rusia scade bugetul pentru aparare

Distribuie:

Publicat:

Bugetul pentru aparare al Rusiei va fi redus cu 5 procente in 2016, a declarat ministrul adjunct al apararii, Tatiana Shevtsova, potrivit agentiei RIA.

Cheltuielile militare au fost o parte de mare importanta a demersului presedintelui Vladimir Putin de a reface maretia militara a tarii.

Decizia de reducere, insa, arata ca nici macar fortele armate nu sunt imune la reducerea economiei Rusiei, lovita de caderea preturilor petrolului si de sanctiunile Occidentale.

Scaderea de 5%, daca va fi aprobata de Putin, va constitui cea mai mare reducere a cheltuielilor din aparare de cand a venit la putere in anul 2000.

In 2011, cand era premier, a anuntat planurile de revitalizare a armatei Rusiei si a tehnologiei prin cheltuirea a 23.000 de miliarde de ruble pana in 2020. Aceasta suma este echivalenta acum cu 291 mld. euro.

Interventiile militare din Ucraina si Siria au facut ca intarirea puterii militare sa fie si mai importanta pentru Kremlin.

Taierea reprezinta o victorie pentru ministrul de finante, care a spus ca Rusia nu-si mai permite revitalizarea de miliarde de dolari a fortelor armate si a cerut o reducere cu 10% in toate ministerele.

Economia Rusiei s-a contractat cu 3,7% anul trecut si se asteapta la un declin de un procent anul acesta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img