vineri, 19 aprilie, 2024

Rusia se pregateste de o invazie! O armata de aproape 100.000 de militari ar putea fi pregatita

Distribuie:

Publicat:

State membre NATO se tem ca Rusia ar putea folosi echipamente utilizate in manevrele ruso-belaruse pentru o viitoare invazie militara, iar, in contextul in care experti estimeaza ca la exercitii ar putea participa 100.000 de militari, Alianta Nord-Atlantica a cerut Moscovei mai multa transparenta.

Rusia si Belarusul organizeaza Exercitiul militar “Zapad 2017” in perioada 14-20 septembrie, in apropierea frontierelor unor state NATO precum Estonia, Letonia, Lituania si Polonia. Moscova a dat asigurari ca exercitiile au caracter “defensiv”, urmand sa participe doar 13.000 de militari.

nsa experti occidentali cred ca exercitiile militare sunt un paravan care va permite Rusiei sa pozitioneze aproximativ 100.000 de militari in Belarus, relateaza site-ul israelian Ynetnews.com.

Aliati NATO sunt preocupati ca Moscova ar putea lasa si echipamente militare in Belarus, care vor putea fi utilizate ulterior daca presedintele Vladimir Putin va decide o invazie militara, asa cum a procedat in Georgia in anul 2008 si in Ucraina in 2014.

Adjunctul ministrului rus al Apararii, Aleksandr Fomin, a respins ceea ce a numit drept “mituri” occidentale “despre asa-numita amenintare rusa”. “Au fost vehiculate cele mai improbabile scenarii. S-a ajuns sa se spuna chiar ca Exercitiul Zapad 2017 ar fi «o platforma pentru invadarea si ocuparea» Lituaniei, Poloniei si Ucrainei”, a spus Fomin, citat de site-ul agentiei Associated Press.

NATO a comunicat ca va trimite trei observatori la manevrele militare ruso-belaruse. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei mai multa transparenta, pentru evitarea “incidentelor” si a “interpretarilor gresite”. Stoltenberg a propus modificarea reglementarilor Documentului Viena, al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care stipuleaza modalitatile de monitorizare a exercitiilor militare. “Acest lucru are o importsanta speciala acum, dat fiind ca tensiunile sunt mai mari decat erau. Sunt mai multe activitati militare, mai multe exercitii, prin urmare este si mai important, pentru a evita incidentele, accidentele si interpretarile gresite”, a afirmat Stoltenberg, citat de Associated Press.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img