vineri, 19 aprilie, 2024

Rusia se simte amenintata dupa ce sute de soldati germani si-au facut prezenta in Lituania

Distribuie:

Publicat:

Lituania a salutat oficial marti prezenta a mai multe sute de soldati germani, sositi in aceasta tara in cadrul unei operatiuni NATO pentru a intari flancul oriental in fata Rusiei, relateaza AFP.

‘Lituania nu a primit niciodata forte aliate de o asemenea importanta’, a subliniat presedinta tarii, Dalia Grybauskaite la Rukla, o baza militara situata in apropiere de Vilnius.

‘Este un mesaj clar si important pentru toti: NATO este puternica si unita’, a adaugat ea in cursul unei ceremonii oficiale, in prezenta ministrului german al apararii, Ursula von der Leyen.

Intrebata in legatura cu posibilitatea ca alegerile germane din septembrie sa modifice pozitia Berlinului pe acest subiect, Ursula von der Leyen a subliniat ca ‘toate partidele impartasesc acelasi angajament solid’ in ceea ce priveste aliatii.

Citeste si: Presedintele sirian Bashar al-Assad, optimist in privinta lui Donald Trump

‘Suntem hotarati sa protejam Lituania‘, a afirmat ea in fata presei. ‘Pentru noi, germanii, este o zi speciala. Suntem legati de mult timp printr-o istorie dificila. Este deci cu atat mai frumos sa aparam impreuna democratia si prietenia’, a subliniat ministrul german.

Militarii germani vor constitui cea mai mare parte a trupelor dintr-un batalion multinational al NATO de aproximativ 1.200 de persoane, aflat sub comanda germana si care va fi dislocat in Lituania, trupele urmand sa fie inlocuite periodic pe principiul rotatiei, pentru a nu se incalca Actul fondator NATO-Rusia. Soldati belgieni si olandezi au sosit deja in Lituania, in timp ce soldati luxemburghezi, norvegieni, francezi si croati urmeaza sa li se alature in 2017 si 2018. 

Alte trei batalioane ale NATO urmeaza sa fie desfasurate in Polonia, Letonia si Estonia. Prezenta lor a fost ceruta de aceste tari dupa anexarea Crimeii de catre Moscova, in 2014. Rusia dezminte orice ambitie teritoriala si acuza NATO ca intentioneaza sa o incercuiasca.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img