vineri, 29 martie, 2024

RUSIA SI TURCIA redevin “prietene”

Distribuie:

Publicat:

Ministrul turc de Externe a multumit Rusiei pentru sprijinul “neconditionat” in timpul tentativei de lovitura de stat si a semnalizat intentia Turciei de a relua relatiile cu Moscova dupa inghetul din ultimele opt luni.

“Multumi autoritatilor ruse, mai ales presedintelui Putin. Am primit sprijin neconditionat din Rusia, spre deosebire de alte tari. Asta asteptam si de la ceilalti prieteni”, a spus ministrul Mevlut Cavusoglu intr-un interviu la Habertürk TV.

Cavusoglu a mai spus ca Erdogan si Putin – liderii autoritari din Turcia si Rusia – se vor intalni la Moscova la mijlocul lunii august, prima intalnire dupa ce armata turca a doborat un avion rus de vanatoare acum 8 luni.

Turcia are in acest moment relatii extrem de tensionate cu aliatii occidentali din cauza epurarilor masive in randul magistratilor, militarilor, profesorilor si functionarilor. Turcia sustine ca vrea sa scape de sustinatorii clericului Fettulah Gulen, considerat creierul loviturii de stat esuate din 15 iulie, dar tarile occidentale acuza incalcari ale statului de drept.

Relatiile cu SUA sint, in particular, extrem de tensionate dupa ce Ankara a acuzat Washingtonul ca nu vrea sa-l extradeze pe Gulen.

In schimb, relatiile Turciei cu Rusia incep sa se reincalzeasca. Mai multe publicatii turce apropiate de puterea politica au acreditat ideea ca Rusia l-ar fi avertizat pe Erdogan ca urmeaza un complot al militarilor impotriva sa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img