sâmbătă, 20 aprilie, 2024

S-a schimbat legea pentru facturile la curent și gaze. Reguli noi, amenzi uriașe

Distribuie:

Publicat:

S-au făcut modificări la legea pentru facturile la curent electric și gaze naturale. Subiectul este unul de mare interes pentru populație în contextul exploziei prețurilor la utilități și a controverselor legate de facturile compensate. Potrivit unei ordonanțe de urgență, publicată în Monitorul Oficial la finalul lunii decembrie, există anumite completări la lege care îi vizează atât pe consumatori, cât și pe furnizori.

S-a schimbat legea pentru facturile la curent electric și gaze naturale

În ultima zi din 2021, în Monitorul Oficial a apărut Ordonanța Guvernamentală 143/2022, pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, precum și pentru modificarea unor acte normative.

Actul normativ include prevederi legate de citirea contoarelor și emiterea facturilor de regularizare. Conform noilor reguli, furnizorul va fi obligat să citească indexul contorului de energie electrică și gaze naturale la intervale de maximum trei luni de zile.

 Totodată furnizorul va fi obligat să emită facturi de regularizare pe cel mult trei luni de zile, după ce primește datele de la consumator.

Reguli noi la schimbarea furnizorului

În afara perioadei de transmitere a indexului de către consumator, furnizorul este obligat să vină să citească contorul între momentul în care ați anunțat că doriți să treceți la alt furnizor și momentul în care ați trecut efectiv.

Noile modificări la Legea energiei electrice și a gazelor naturale prevăd amenzi uriașe pentru furnizorii care nu citesc contorul la maximum trei luni de zile. Sancțiunile sunt calculate ca procent din cifra de afaceri, între 5 % și 10% din cifra de afaceri a anului anterior săvârșirii contravenției.

Scandalul facturilor la energie fără compensare

În ultimele zile, foarte mulți dintre români, inclusiv Ministrul Energiei, au primit au primit facturi la energie electrică sau gaz calculate fără compensare. Virgil Popescu le-a transmis oamenilor să nu plătească acele facturi până când nu vor fi refăcute. De asemenea, Ministrul a anunțat că va propune o modificare a legii, astfel încât cei care au primit facturi greșite să nu fie penalizați dacă întârzie la plată.

Din datele pe care le avem până acum, un singur furnizor a fost pregătit ca până în data de 15 decembrie să emită facturile așa cum scrie în lege, a declarat Virgil Popescu.

Pentru a vă da seama dacă factura este corectă, trebuie să verificați dacă există rubrica de plafonare și cea de compensare. În cazul în care acestea nu există, ori factura este greșită, ori prețul este suficient de mic, caz în care nu se face compensarea.

Ministrul Energiei amenință cu retragerea licențelor pe acei furnizori care nu respectă legea și nu vor compensa facturile, așa cum a fost stabilit.

Consumatorii care au achitat deja facturile calculate greșit trebuie să primească banii înapoi: “ar trebui să fie obligați să returneze banii, nu să-i scadă din facturile următoare”, a conchis Ministrul Energiei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img