vineri, 19 aprilie, 2024

Să rămanem uniţi şi doar aşa vom reuşi şi la parlamentare, îndeamnă Andrei Năstase

Distribuie:

Publicat:

Noul primar ales al Chişinăului, Andrei Năstase, liderul Partidului Platforma Dreptate şi Adevăr (PPDA), a declarat după victoria sa în turul doi de scrutin că aceasta se datorează unităţii alegătorilor şi forţelor 'proeuropene, antioligarhice', îndemnând la menţinerea acestei unităţi şi în perspectiva parlamentarelor de la sfârşitul anului, informează luni presa de peste Prut.

'Această victorie ne aparţine nouă tuturor, locuitorilor Chişinăului, locuitorilor din suburbii şi din întreaga ţară. Să continuăm la fel, să rămânem uniţi şi doar aşa vom reuşi în viitor, şi la parlamentare, şi în celelalte scrutine', a declarat Năstase, citat de Europa Liberă.

După procesarea a 100% din procesele-verbale, candidatul PPDA la funcţia de primar al capitalei, Andrei Năstase, a acumulat 52,57% din voturile alegătorilor, iar contracandidatul său Ion Ceban (Partidul Socialist, prorus) – 47,43%, conform Agora.md.

Pentru Andrei Năstase au votat 129. 432 de alegători, iar pentru Ion Ceban – 116. 788.

Mandatul primarului ales este de un an, până la alegerile locale generale din 2019. Aceasta pentru că în vara anului viitor vor fi organizate alegeri locale generale, când primarii vor fi aleşi pentru o perioadă de patru ani.

Noul primar al Chişinăului îşi va putea ocupa fotoliul în 10 zile. Consiliul Electoral de Circumscripţie Chişinău urmează să transmită luni rezultatele alegerilor către Judecătoria Centru al Capitalei.

Potrivit Codului Electoral, magistraţii au la dispoziţie zece zile pentru a confirma sau infirma printr-o hotărâre dacă rezultatele scrutinului sunt legale, conform portalului IPN.

Noul primar al capitalei, Andrei Năstase, a fost felicitat de către liderul PPE, Joseph Daul, pentru victoria obţinută în scrutinul electoral de duminică. 'Felicitări pentru Andrei Năstase, candidatul comun al partidelor membre PPE – PAS, PPDA şi PLDM – pentru mult aşteptata victorie în alegerile din Chişinău. Îi urez un început reuşit în reformarea şi modernizarea Capitalei. Această victorie este o dovadă că putem câştiga', a menţionat Joseph Daul în mesajul citat de Unimedia.

'Este regretabil', a reacţionat preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, al cărui fost purtător de cuvânt Ion Ceban a pierdut alegerile pentru funcţia de primar general al Chişinăului. El nu s-a abţinut să critice electoratul pentru 'votul geopolitic' acordat. 'Acesta este un fenomen regretabil, care se repetă a câta oară, spre nefericirea tot a orăşenilor, care pătimesc apoi de pe urma preferinţelor emoţionale de-o zi', a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, conform publicaţiei Timpul.

Partidul Democrat (PDM), de guvernare, a subliniat într-un comunicat că 'votul exprimat de chişinăuieni este unul categoric pentru menţinerea Capitalei pe calea de dezvoltare pro-europeană'. ' Chiar dacă votul a fost şi unul puternic geopolitic, semnalul important dat în realitate de alegătorii din capitală este că Republica Moldova rămâne un stat cu aspiraţii europene şi cu dorinţă de modernizare', se spune într-un comunicat al formaţiunii, citat de Timpul şi Deschide.md. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img