News Flash:

Salariul mediu a scazut in august cu 2% fata de iulie.

7 Octombrie 2014
1429 Vizualizari | 0 Comentarii
Salariul mediu nominal brut a scazut in august cu 2% fata de iulie, la 2.331 lei, iar cel net cu 2,1% (36 lei), la 1.683 lei, cele mai mari castiguri fiind consemnate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, de 4.484 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, de 996 lei.

 "Comparativ cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,9%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 104%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Indicele castigului salarial real pentru luna august fata de iulie, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,2%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 125,8%, cu 2,2 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in iulie anul acesta.

 Majoritatea activitatilor din sectorul economic au inregistrat in august castiguri nete mai mici decat in iulie, scaderile fiind determinate de acordarea in iulie de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri, dar si de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici, in functie de contracte sau ca urmare a concediilor de odihna, cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale.

Cele mai mari reduceri ale salariilor nete au fost indicate in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (-13%) si in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (-11,3%).

Totodata, s-au inregistrat diminuari ale castigurilor cu 6-8% in fabricarea produselor textile, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), extractia minereurilor metalifere, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si cu 5-6% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, tabacirea si finisarea pieilor, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime, sume din profitul net si din alte fonduri, realizarilor de productii ori incasarilor mai mari, in functie de contracte sau proiecte, iar in unele activitati economice au fost influentate si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia carbunelui superior si inferior cu 11,7%, in fabricarea produselor din tutun si alte activitati extractive cu 7,5%-8% si in activitati de editare, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii anexe extractiei cu 3,5-5%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale salariilor fata de iulie, cu 3,2% in invatamant, ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare, si cu 0,8% in administratia publica. In sanatate si asistenta sociala s-a inregistrat o usoara crestere a castigului salarial mediu net, de 0,5%.sursa:mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1501 (s) | 34 queries | Mysql time :0.047526 (s)