joi, 28 martie, 2024

Salariul minim al romanilor ar putea fi MAJORAT de ANUL VIITOR

Distribuie:

Publicat:

Guvernul a inceput negocierile cu sindicatele si patronatele si vrea sa scoata un proiect de lege pe aceasta tema pana cel tarziu pe 20 octombrie. Masura i-ar putea influenta in mod direct pe majoritatea angajatilor romani.

Salariul minim ar putea creste din nou, la 1.450 lei pe luna sau chiar mai mult, de la 1 ianuarie 2017. Unul dintre cele mai sensibile subiecte din economie a devenit oficial subiect de negociere din nou. Tema salariului minim pe economie i-a adus sub acelasi acoperis la Ministerul Muncii pe sindicalisti si pe reprezentantii patronatelor, in prima jumatate a lunii august, moment in care s-a stabilit si componenta comisiei care analizeaza modalitatea de crestere a salariului. Intalnirile pe acest subiect fusesera propuse chiar de guvern acum mai bine de doua luni, imediat dupa adoptarea ordonantei care majoreaza salariile bugetarilor.

In principiu, tema principala este majorarea salariului minm brut in plata de la 1.250 lei, cat este din luna mai a acestui an, la cel putin 1.450 lei pe luna, cat au cerut in mod repetat sindicatele. Exista si voci din randul sindicalistilor care spun ca economia romaneasca poate suporta si o majorare a salariului minim la 1.650 lei pe luna, cu efecte benefice asupra pietei muncii si a incasarilor la buget. In mod oficial sunt 1.13 milioane de romani platiti cu salariul minim. Datele estimative ale sindicatelor arata insa ca numai in sistemul bugetar numarul celor platiti cu sume ce se invart in jurul salariului minim ajunge la aproxiamtiv 400.000 de angajati, iar la nivel national sunt aproximativ 2,3 milioane de persoane care in mod real incaseaza salariul minim sau chiar mai putin.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img