miercuri, 8 mai, 2024

Salata de rosii – cum sa prepari cea mai sanatoasa reteta

Distribuie:

Publicat:

Românul şi salata de roşii. Salata de roşii şi românul. Se pot scrie romane întregi cu poveştile culinare dintre acest preparat legendar pentru gastronomia noastră şi generaţiile care se bucură de prospeţimea şi dulceaţa roşiilor proaspăt culese în ”acordurile” aromei cuminţi a castraveţilor şi în ”răsunătoarea voce” de cepei. Totul fiind uns la propriu de ulei. Ulei de floarea soarelui sau de rapiţă până nu demult. Şi totuşi, salata de roşii nu este mereu cea mai sănătoasă dacă nu alegem ingredientele cu grijă sau nu respectăm cantităţile unor ingrediente.

Am cercetat cum se face o salată de roşii acceptată de medicii specialişti în nutriţie. În prima vară pe care am petrecut-o în Germania, nu înţelegeam de ce prietenii mei nemţi cumpărau 2, 3 roşii şi nu 2, 3 kilograme de roşii în plin sezon estival. M-am gândit să fac o surpriză şi am pregătit un bol mare de salată de roşii. Doar că surpriză, nu a fost nici pe departe atât de gustos cum ştiam eu că trebuie să fie. Aşadar, gustul roşiilor româneşti nu este tocmai o legendă. Dar chiar şi aşa, roşiile trebuie alese cu grijă şi din surse cât mai naturale. Adică, dacă roşiile pe care le cumpăraţi au urme de pământ şi nu au o formă perfectă bucuraţi-vă. Cu siguranţă, se va simţi gustul razelor de soare atunci când muşcaţi cu poftă.

Cum să faci o salată de roşii sănătoasă

Am căutat sfaturi ale nutriţioniştilor pentru ghidul salatei de roşii gustoase şi sănătoase. Aşadar iată ce informaţii am găsit.
Când preparăm salată de roşii? Salata de roşii se consumă în sezonul roşiilor – vara.
Ce tip de roşii să cumpărăm? Soiuri româneşti complet coapte – celebrele roşii inimă de bou – de exemplu. Ideal este ca roşiile şi în general legumele pe care le consumaţi să fie cultivate în regim de agricultură biologică sau în sistem neintensiv.  Puteţi adăuga şi castraveţi proaspeţi (alegeţi variantele cornişor) şi ardei gras.

Ce tip de ulei este ideal?

Până să vorbim despre tipul de ulei recomandat de nutriţionişti vrem să atragem atenţia asupra cantităţii de ulei folosite. Încercaţi să limitaţi cantitatea căci este foarte caloric (o lingură de ulei are 100 kilocalorii, cam cât o bucăţică de carne slabă la grătar). Puteţi folosi o linguriţă de ulei combinat cu zeamă de lămâie proaspăt stoarsă de exemplu.
Uleiurile cele mai sănătoase sunt cele presate la rece – ulei de măsline extravirgin, ulei de nucă, ulei din seminţe de in sau ulei din seminţe de cânepă. Noi am încercat salată de roşii şi cu ulei de seminţe de dovleac presat la rece şi a avut o aromă deosebită.

Sursa; csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img