vineri, 29 martie, 2024

Sambata, 22 iunie, incepe Postul Sf. Apostoli Petru si Pavel

Distribuie:

Publicat:

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel incepe anul acesta sambata, 22 iunie, si dureaza pana in 28 iunie. Pe data de 29 iunie, ca in fiecare an, credinciosii ortodocsi ii vor sarbatori pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel. In acest interval, credinciosii care postesc pot manca peste in zilele de 22 iunie, 23 iunie si 24 iunie.

In vechime, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel era numit Postul Cincizecimii, datorita darurilor Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli. Inca din secolul al IV-lea, exista primele marturii referitoare la Postul Apostolilor Petru si Pavel, in Constitutiile Apostolice. Alte informatii despre Postul celor doi Apostoli Petru si Pavel le gasim la Sfantul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului si Leon cel Mare. La inceput, acest post era tinut numai in cercurile monahale  si mult mai  tarziu s-a extins si in randul  credinciosilor.

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel nu are o durata fixa

Despre Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel se stie ca nu incepe la o data fixa, deoarece inceputul sau depinde de data variabila a Sfintelor Pasti. In acest an, Postul incepe sambata, 22 iunie.

Dezlegare la peste in Postul Sfintilor Petru si Pavel

In timpul Postului Sfintilor Petru si Pavel, sambata si duminica se mananca peste. Este dezlegare la peste si in data de 24 iunie, atunci cand credinciosii sarbatoresc Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Daca sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel cade miercuri sau vineri, se face dezlegare la peste, vin si ulei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img