vineri, 19 aprilie, 2024

Sanatate la pahar: Bauturile pline de antioxidanti care cresc capacitatea corpului de a lupta cu diferite boli

Distribuie:

Publicat:

Antioxidanții sunt compuși care joacă un rol esențial în menținerea sănătății, neutralizând compușii nocivi cunoscuți sub numele de radicali liberi. Ce băuturi sănătoase sunt bogate în antioxidanți?

Atenția acordată alimentației este una dintre cele mai eficiente modalități de a crește aportul de antioxidanți. În timp ce majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu alimentele bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele, găsirea băuturilor sănătoase antioxidante poate fi puțin mai dificilă. Cele mai bune băuturi antioxidante se aleg pe baza unor criterii precum ingredientele, conținutul de antioxidanți, conținutul de zahăr adăugat și valoarea nutrițională.

Ceaiul verde și ceaiul verde Matcha

Derivat din frunzele plantei Camellia sinensis, ceaiul verde este una dintre cele mai populare băuturi antioxidante. Este deosebit de bogat în galat de epigalocatechină (EGCG), un compus care a fost studiat pe larg pentru efectele sale antioxidante¹.

Ceaiul verde oferă, de asemenea, mai mulți alți antioxidanți și polifenoli, inclusiv acid galic, epicatechină și catehină. Dacă iei ceai gata preparat din comerț, caută un ceai verde neîndulcit, fără coloranți sau alte ingrediente discutabile, recomandă doc.ro. Cel mai sigur este să-ți cumperi o cutie cu frunze de ceai verde de calitate și să își prepari acasă un ceai pe care să-l bei dimineața, deoarece îți va oferi și energie și putere de concentrare.

La fel, poți opta pentru ceaiul verde Matcha. Acesta este un tip de ceai obținut din frunzele plantei de ceai, care sunt măcinate într-o pulbere fină, adăugate la apă fierbinte și amestecate până se formează o textură spumoasă. Spre deosebire de ceaiul verde obișnuit, Matcha se face folosind întreaga frunză a plantei de ceai, de unde rezultă o concentrație mai mare de antioxidanți.

În studiile efectuate în eprubetă și pe animale, s-a demonstrat că extractul de matcha protejează împotriva afectării ficatului și scade creșterea celulelor canceroase. Mai mult, un mic studiu efectuat pe 23 de persoane a constatat că un consum regulat de matcha a îmbunătățit memoria, atenția și timpul de reacție, comparativ cu un placebo.

Ceaiul de păpădie

Ceaiul de păpădie este un tip de ceai de plante produs prin infuzarea frunzelor și rădăcinilor plantei de păpădie în apă fierbinte. Acest ingredient bogat în antioxidanți a fost utilizat în multe forme de medicină tradițională, datorită capacității sale de a reduce inflamația, de a scădea nivelul colesterolului și de a preveni stresul oxidativ².

Conform unui studiu în eprubetă, extractul de păpădie conține o varietate de acizi fenolici și flavonoizi, inclusiv luteolină, quercetină și acid cofeic. Adăugarea acestei băuturi bogate în antioxidanți în dieta zilnică poate fi o modalitate convenabilă de a crește aportul acestor antioxidanți cheie.

Cafeaua

Cafeaua este o sursă excelentă de antioxidanți pentru combaterea bolilor. De fapt, unele cercetări arată că acesta poate fi una dintre principalele surse de antioxidanți într-o alimentație obișnuită, contribuind cu și mai mulți antioxidanți decât fructele și legumele. Cafeaua conține mai ales antioxidanți precum acidul cafeic, acidul clorogenic, catehina, quercetina și rutina (rutozidă). O analiză masivă a 218 studii a constatat că un consum de 3-4 căni (720-960 ml) de cafea pe zi poate fi asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă, probleme hepatice și anumite tipuri de cancer.

Sucul de sfeclă roșie

Sfecla roșie este plină de antioxidanți benefici și compuși fenolici, cum ar fi betalainele, acei pigmenți vegetali care dau sfeclei nuanța vibrantă pe care o știm. Datorită conținutului ei de antioxidanți, sfecla³ a fost asociată cu o listă lungă de beneficii pentru sănătate: poate ajuta la reducerea inflamației, la îmbunătățirea sănătății inimii și la împiedicarea creșterii celulelor canceroase.

sursa: exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img