joi, 25 aprilie, 2024

Sanatate, Romania! Medicii care salveaza vieti intr-un sistem plin de rani

Distribuie:

Publicat:

Sunt oamenii in mainile carora ne lasam vietile, cei pe care ii privim cu speranta cand de priceperea lor depinde salvarea. Sunt medicii pe care ii pierdem intr-un ritm alarmant. La fiecare sase ore, un specialist paraseste definitiv Romania. In tara raman spitale fara dotari, pacienti fara salvare si o mana de oameni care inca mai lupta. Am facut o radiografie completa a sistemului medical, de la om la aparatura, din tara… peste hotare. Si, din bancile scolii, la bisturiu – am gasit cicatrici dureroase. Incepem seria "Sanatate, Romania!" cu primii pasi facuti pentru a deveni medic si greutatile intalnite pe acest drum.

Gabriela si Andrei Marin. Ea – rezident cardiolog, el – chirurg plastician. Pe langa viata de familie, impart pasiunea pentru medicina. Si sacrificiul suprem este pentru Natalia, fetita lor, de numai un an si jumatate.

"La inceput era ceva extraordinar"

Pe Nati o cresc bunicii. Gabriela si Andrei isi vad copilul prin video-call si in weekend, atunci cand nu fac garzi in spitale si cand nu-si cauta un loc de munca stabil. Nu au prins inca un post permanent, desi Andrei Marin si-a luat specializarea inca de acum un an. In tara in care entuziasmul scolii medicale te face sa crezi ca vei deveni salvator de oameni, realitatea de care te lovesti la terminarea studiilor aproape ca-ti taie mainile cu care ar trebui sa operezi.

Andrei Marin, chirurg plastician: La inceput era ceva extraordinar, domnule, esti student la medicina, parca viata e altfel!

Gabriela Marin, rezident chirurg cardiovascular: Din pacate, daca nu facem putin sacrificiu, nu avem cum sa ajungem niste medici buni.

Lipsa aparaturii, a medicamentelor, a instrumentarului, numarul insuficient de posturi scoase la concurs – toate sunt probleme care taie adanc in inima sistemului medical. Sunt rani pe care statul le vindeca doar cu promisiuni. 

Sorina Pintea, Ministrul Sanatatii: Anul acesta am scos cele mai multe locuri la rezidetiat. Ne pregatim medicii. Am primit numeroase mesaje: "ne pregatiti sa devenim someri". In momentul in care am aratat lista posturilor scoase la concurs mi s-a spus: "nu ne intereseaza, noi nu mergem acolo".

"Nu e normal sa alergi dupa medicamente la alte sectii"

Nu degeaba refuza tinerii astfel de posturi. Cele mai multe sunt in orasele mici, acolo unde nu exista aparatura performanta pentru chirurgi si unde salvatorii incearca sa faca minuni cu mainile goale, in cladiri mancate de bacterii, rugina si igrasie. 

Gabriela Marin, rezident chirurg cardiovascular: Spre exemplu, pe specialitatea mea, nu este suficient sa faci medicina cu un stetoscop si un EKG. Iti mai trebuie un ecograf, iti mai trebuie un centru de coronarografie adiacent spitalului la care lucrezi, pentru ca se pierde timp, iar timpul inseamna viata sau moarte. Face diferenta!

Probleme sunt si in spitalele mari, unde pacientii asteapta cu orele sa fie tratati. 

Andrei Marin, chirurg plastician: Nu e normal sa stai sa alergi dupa medicamente la alte sectii, sau si mai rau sa pui pacientii sa mearga dupa medicamente!

Salariile majorate, "o sabie cu dublu tais"

Anul trecut, Ministerul Sanatatii a marit, considerabil, salariile cadrelor medicale. Pentru unii, veniturile s-au dublat, chiar triplat. Un medic specialist, cu contract de munca, a ajuns sa castige pana la 15-20 de mii de lei, lunar.

Andrei Marin, chirurg plastician: Problema cu majorarea salariilor este o sabie cu dublu tais. Pentru ca, odata ce au crescut salariile, au blocat posturile, medicii de spitale nu le mai scot la concurs.

Sorina Pintea, Ministrul Sanatatii: Eu am spus ca nu va fi suficient sa majoram salariile in sanatate, trebuie sa facem si un program de dotare al spitalelor pe care l-am inceput anul trecut.

Dotarea tuturor maternitatilor din tara. Construirea unei banci de piele. Dotarea Sectiilor de Mari Arsi. Centre de enterologie. Aparate performante pentru diagnosticare rapida. Toate sunt in planul Ministerului Sanatatii. Doar ca, momentan, pe hartie. Si cei care sufera cel mai mult sunt pacientii si tinerii medici.

Prof. dr. Ioanel Sinescu, Rectorul Universitatii Carol Davila: Nu au convingerea faptului ca la noi, lucrurile, asa cum stau acum, vor fi redresate la modul la care sa ofere copilului lor o perspectiva care sa-i linisteasca. Locuri la rezidentiat se scot mai greu, ele sunt ocupate partial, si, intr-un final, locul care a fost ocupat acum cinci ani va ramane liber pentru ca el acel specialist pleaca din tara.

Romania pierde un medic la 6 ore
In fiecare an, Romania mai pierde doua mii cinci sute de salvatori. Ne pleaca un medic la fiecare sase ore. Iar universitatile sunt incapabile sa acopere deficitul. Un gand de plecare ii macina si pe Gabriela si Andrei. Cu inima stransa, i-au dat Romaniei un termen.

(Andrei Marin): In contextul in care in urmatorii doi ani de zile nu se vor concretiza cu un post stabil, care sa indeplineasca niste criterii… Cel mai probabil ca ne vom reorienta catre Germania!

(Gabriela Marin): Dar nu vrem!

(Andrei Marin): Da. Inseamna ca… o spunem cu sufletul la gura!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img