sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Sanatatea inimii poate fi vazuta prin mamografie

Distribuie:

Publicat:

Mamografia este investigatia medicala prin care este depistat cancerul de san. Metoda poate furniza date si despre cat de sanatoase sunt arterele coronariene ale inimii, au descoperit cercetatorii americani.

Le Quotidien du Medecin scrie despre rezultatele unui studiu realizat de cercetatori americani de la Mount Sinai Hospital.

In cadrul acestui studiu, catorva sute de femei fara boli cardiovasculare diagnosticate li s-a facut o mamografie digitala si o scanare a cutiei toracice pentru a verifica daca femeile care aveau calcifieri In arterele mamare (vizibile la mamografie) aveau si pe arterele coronariene.

A rezultat faptul ca 70% din ele aveau calcifieri pe ambele tipuri de artere, proportia crescand odata cu Inaintarea In varsta. Calcifierea Inseamna acumulare de depozite de calciu pe peretii interiori ai arterelor, care risca sa se astupe treptat, ceea ce constituie un semn timpuriu al riscului de complicatii cardiovasculare. Studiul a demonstrat astfel legatura directa dintre cantitatea de calciu prezenta In vasele mamare si acumularea lui In arterele coronariene, adauga le Quotidien du Medecin, preluat de agerpres.ro.

Informatiile medicale sunt furnizate de toate mamografiile fara a creste expunerea la radiatii, mai scrie publicatia citand unul dintre autorii studiului. In cazurile necesare, se poate da pacientilor un tratament.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img